ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Гърне със 160 старинни бели монети е намерил преди дни 30-годишният Мехмед Боботов от гърменското село Рибново. Мъжът се натъкнал на находката, докато копаел основи за стар каменен дувар в имота на съселянина си Мустафа Бинджев, намиращ се в края на селото.

Без да се замисля, младежът се похвалил на хора от селото и така новината стигнала до местните власти. След направен вчера обиск в къщата на Мехмед полицейски служители намерили и иззели гърнето и монетите, които били предадени за експертиза и установянане на произход и нумизматична стойност.

Мехмед Боботов е безработен, с леки психични отклонения и живее в крайна бедност, разказаха жители на Рибново. Преди време бил семеен, но за кратко, тъй като съпругата му го изоставила.

Боботов се прехранва предимно от земеделска работа и строителство, които вършел на хора от селото срещу скромно заплащане.

Преди няколко дни Мустафа Бинджев от Рибново го наел да му изкопае плитки основи за ремонт на стария каменен дувар в двора му. Така Мехмед попаднал на гърнето, докато копаел съвсем сам в имота на съселянина си. Първо се похвалил на собственика на имота, който обаче не му обърнал внимание и дори му се скарал да не го занимава с глупости.  

По-късно, след като си прибрал монетите, Боботов се похвалил още на няколко човека от Рибново и до часове бил посетен от иманяри от съседното село Осиково.

Възрастни жители на Рибново коментираха, че е възможно гърнето да е било заровено още по турско време, когато през селото минавали кервани по и днес съществуващия черен път към Велинград.