ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Дългогодишните обитатели на благоевградския зоопарк Явор и Калина станаха щастливи родители на две мечета. Малките се родили на Бабинден – 8 януари, по време на зимния сън. От зоопарка обаче ревностно пазели в тайна радостната вест цели три месеца.

„Не искахме да разгласяваме, преди да сме сигурни, че мечетата ще оцелеят. Досега въпреки всички грижи от наша страна и безспорния майчин инстнинкт на Калина, нито едно новородено не живееше повече от 3-4 дни“, обясни директорът Крум Попниколов.

Сега обаче двете мечета са в добро здраве, навършили почти три месеца. Все още не е ясен полът им. Нямат си и имена. „Чакаме кръстници и евентуални осиновители“, каза Попниколов.

Станала най-после майка, Калина се справяла завидно с новите си задължения, била грижовна и не проявявала агресия или капризи. Не се нуждаела и от по-голямо количество храна, твърдят от зоологическата градина.

Продължава да кърми малките. Отскоро ги извежда и навън, но само при слънчево време и по-малко хорска глъч. Зоркото й око следи изкъсо таткото Явор, когото държи на разстояние от мечетата. „Ако Явор прекалено скъси дистанцията, го прогонва с ръмжене или го захапва по носа“, разказват работещи в зоопарка.

 „Трябва да отделим мъжкия в друга клетка. И в природата е така – мечките раждат сами и сами отглеждат и обучават малките, докато навършат две години“, каза директорът на зоопарка.

Преди дни той запознал с проблема кмета Атанас Камбитов и заместничката му Жанета Живкова. Двамата посетили зоологическата градина и умували варианти за изграждане на нов дом за Явор.  

„От общинския бюджет ще отпуснем 10 000 лв., водим преговори с представители на екоминистерството и с дарители и се надяваме в най-скоро време да решим проблема и да осигурим по-благоприятни условия за отглеждането на мечетата“, коментира пред ИНФОМРЕЖА Жанета Жикова.

Според нея малко градове могат да се похвалят с толкова красива зоологическа градина, която обаче трябва да се поддържа и развива.

Явор и Калина са близнаци. Вече са почти седемгодишни. Дойдоха в Благоевград от зоопарка в Стара Загора. На 15 април 2007 г. двете мечки добиха национална популярност с бягството си от клетката. По мистериозен и досега начин братът и сестрата разбили желязната решетка на дървената врата и се озовали на свобода.

„Калина заловихме на територията на зоопарка, а Явор се беше разходил до Ловния парк и тенис кортовете“, спомня си Крум Попниколов, който упои бегълците, преди да ги приберат отново в клетката.

Случката завърши с щастлив край, без инциденти, а повечето благоевградчани днес си спомнят за нея като забавна история.

След новината за появата на малките мечета, още една семейна двойка се сдоби със свое потомство. В късния следобед вчера се роди бизонче, а директорът и персоналът в зоопарка стискат палци и то да оцелее.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ „ФОТО МРЕЖА“