ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Над 1 000 учебника на турски език откриха в училището в Брезница

25 април 2012
– 16:12
коментари /25/      

снимка: Мехмед Боюкли

Над 1 000 броя учебници на турски език са установени след полицейска проверка в училището в гоцеделчевското село Брезница, където протестите против назначението на новия директор Ангел Живков продължиха повече от месец.

Много от протестиращите родители и жители на селото коментират, че най-вероятно са станали жертви на организаторите на протеста, които са имали за цел с изгонването на директора да не се разкрие наличието на учебната литература на турски език в българското светско училище и многото злоупотреби с дарения на средства от Саудитска Арабия.

Помощник-директорът Салих Буковян заяви пред ИНФОМРЕЖА, че проверката в училището в Брезница е по сигнал на Ангел Живков, който го обвинявал в злоупотреби и проповядване на радикален ислям. „Всички обвинения на Живков срещу мен са безпочвени, а намерената учебна литература не е религиозна, тя е изцяло за изучаване на турски език и се съхранява в склада на училището от началото на прехода“, обясни Буковян.

Защо до настоящия момент въпросните учебници, които не се използват повече от 20 години, не са бракувани, каквато е практиката при подобни случаи, не става ясно.

На откритото голямо количество учебници на турски език за различни класове и възрасти ученици е направен подробен опис, екземпляри от тях са предоставени и на експерти от образователното министерство за проверка.

По същество намерените учебници на турски език в училището в с. Брезница според закона не представляват престъпление по Наказателния кодекс, заради което те не са били конфискувани от полицейските власти.

След обстойната проверка на компетентните институции ще стане ясно каква  ще е позицията на държавата и правораздавателните органи по казуса, разясниха юристи.

По време на финансовата инспекция в училището в село Брезница проверяващите се натъкнали на фактури за закупени хранителни продукти, според които децата от училището всеки ден консумирали по 1.100 кг домати. Тези факти, според запознати, говорят за злоупотреби и източване на делегирания бюджет на училището, който е в размер на 1 млн. лв.

Отделно от това проверяващите финансисти се натъкнали и на голям брой фактури за   множество нощувки в частен хотел в Гоце Делчев, намиращ се на ул. „Царица Йоанна“, съмнителни фактури за покриване на горивото за командировки до Благоевград на помощник-директора Салих Буковян, който същевременно бил и автоинструктор.

Сред установените нередности били и намерените за осребряване билети от софийския градски транспорт, ползвани от предишните училищни ръководители.

Както Инфомрежа писа, повече от месец продължиха барикадите в село Брезница след назначаването на педагога от Гоце Делчев Ангел Живков временно на поста директор.

Бившата директорка на училището Фатма Уруч попадна под ударите на Закона за конфликт на интереси, тъй като веднага след като пое управлението на училището в Брезница, тя назначи брат си Салих Буковян за помощник-директор на четиричасов работен ден и месечна заплата 350 лева.

Случаят „Брезница“ доби национална известност след проведени две срещи с участието на просветния министър Сергей Игнатов.

Заради натрупаните голям брой неизвинени отсъствия на учениците по време на протестите стотици семейства от Брезница бяха лишени от детски добавки.

Протестиращите от селото, водени от Инициативния комитет, начело с Ахмед Чолак и кандидатите за директорския пост – кметът на селото Иса Хаджиали и заместник-председателят на Общинския съвет в Гоце Делчев Шекир Аян, през цялото време искаха освен оставката на Ангел Живков и тази на началника на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов.

Златанов обаче категорично отказа да отмени заповедта за назначение на Живков. Днес той не бе открит за коментар по случая с полицейската проверка в гоцеделчевското училище.

Последно протестите в Брезница бяха преустановени след излизането на Ангел Живков в болничен отпуск.

Дали ще бъдат възобновени след явяването му отново на работа, предстои да стане ясно.

 

дса

17:30 – 25 април 2012

Ах мамицата ви, пак възродителен, но този път до край!!!

РЕДОВЕН ЧИТАТЕЛ

17:32 – 25 април 2012

Никога в този помашки край не се е говорило на турски.Само някои молли и ходжи са ползували турско-персийска реч за четене на корана и практикуване турски магии.Трябва да се спре толерирането на тази пета колона!Националните предатели трябва всячески да бъдат изолирани , ако не могат да бъдат репресирани. Ние или те!

777

18:04 – 25 април 2012

През цялото време на протестит в Брезница бях раздвоен веднъж с хората и учениците , после против тях . Измъчваше ме мисълта че има нещо скрито , нещо нередно нещо не до край казано , нещо тайнствено и най вече противозаконно , ето за какво е била цялата шумотевица дето за малко не ни вкара в гражданска война . Жалко че една клика бандитска от ДПС използва по най- жестокия и безкруполен начин децата и родителите им в с. Брезница . За да се възвърне спокойствието , вярата и добрите взаимоотношения между християни и мюсюлмани ТРЯБВА ДА ИМА НКАЗАНИ .

777

18:15 – 25 април 2012

В началото на 90-те години на 20-ти век в училището се изучаваше \“Турски език\“ в СИП. Учебниците са от МОН,тъй че връзка със Саудитска Арабия малко трудно да се намери. А да се обвинява Салих в проповядване на ислям … вие се шегувате. Или не го познавате или си мислите, че някой ще ви повярава. А що се отнася до човека дето му търсят работа – Дали ще бъдат възобновени протестите след явяването му отново на работа? Не се съмнявайте ще бъдат възобновени. Хората вече разбраха, че нещата които се случват с тях зависят от самите тях.

и аз

18:35 – 25 април 2012

А учебници по руски език дали са намерили? Кой ли проповядва радикален русофилизъм? Ей тия там са опасни. А ако има и англиски учебници да внимаваме за опасен американски империализъм, че ще ни развали рахата.

БИВШ ОТ ГЕРБ

18:41 – 25 април 2012

ЗАЩО ТОЗИ ДОБИТЪК АЧО ПАРАПАНА НЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ НЯМА ДА БЪДЕ ДИРЕКТОР ТАМ. ПОНЕ ДОКАТО Е ГЕРБ НА ВЛАСТ.
ДИРЕКТОР ЩЕ Е ШИКИР АЯН. ТОЙ ИМА ДИРЕКТНИ КОНТАКТИ С БОЙКО ЧРЕЗ ДОКТОР ДОАН ЗИЯ- СЪВЕТНИК В КАБИНЕТА НА БОЙКО И БРАТ НА НАХИТ ЗИЯ БИВШ ЗАМ. МИНИСТЪР НА ДПС.
ЧРЕЗ НЕГО ЗЕТЯ НА ШИКИР АЯН- РИФАТ ХОДЖА Е ДИРЕКТОР НА СОЦИАЛНОТО В ГЪРМЕН
ПЛЕМЕННИКА МУ ДЕНИЗ ШЕНГОВ Е ШЕФ НА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГОРСКО В ГЪРМЕН
А ТОЙ МНОГО СКОРО ЩЕ Е ДИРЕКТОР НА ШКОЛОТО В БРЕЗНИЦА.

екополицаи

18:45 – 25 април 2012

абе ангелее откажи се вече бе тия хора имат много повече пари и връзки от теб. нямаш шанс

77

18:56 – 25 април 2012

ТОЯ АЧО НЕ ГО ЗНАМ КЪВ Е НО НАПРАВИ МНОГО ЗА ОФОРМЯНЕТО НА ГРАЖДАНСКО СЪЗНАНИЕ В ХОРАТА. ХОРАТА ВЕЧЕ ВЯРВАТ, ЧЕ МОГАТ САМИ , ЧЕ НЕЩАТА ЗАВИСЯТ И ОТ ТЯХ.ГЕРБ НАПРАВИ ГОЛЯМА УСЛУГА НА ТИЯ ХОРА. ДА МУ МИСЛИ ДПС, ЩЕ ТРЯБВА И ДА НАПРАВЯТ НЕЩО ЗА БРЕЗНИЦА.

888

19:29 – 25 април 2012

Започна се , д-р Дуан Зия най напред да изчисти името на брат си за който се говори за присвоени милиони левове , укрити и т.н . Не е хубаво човек да говори за този човек защото години наред го подържат в будна кома . Дуан Зия не може да влияе на ББ в никакъв случай защото Борисов си има едно наум затова започна да ги чисти и не е далеч времето когато и този измислен геро ще стане персона нон грата .Аз също не вярвам че Буковян е проповядвал ислям в училището , това са пълни измислици . Става въпрос за даренията на големи парични средства от Саодитска Арабия за училището в село Брезница които са откраднати и в кюпа са аго Шеки , Буковян, Чолак , Хаджиали и още някой активисти на Доган ефенди . Вярвайте ми тези хора ще изпишат кофи мастило за тези парици а какво ще им се случи от жителите на селото защото са окрали дарените пари за децата им от арабските фондации , не ми се мисли . От седмица преследват Меркеза да им даде 30 000 долара за да покрият окраденото но и той ги преметна обеща им и нищо не им даде . Клъбцето тръгна да се разплита , народа на Брезница прогледна така че предстоящите събития ще бъдат изключително интересни . Аго Шеки е на пангара виепък го турате за директор .Той не е желан също като А. Живков .

777

20:54 – 25 април 2012

Или Иса Хаджиали или Шакир Аян ще е .Уговорката беше Хаджиали да е ДИРЕКТОР ,а Шакир Аян -КМЕТ.Това е уговорката в която се е включил и Андонов,който уж случайно се среща с брезничани пред МО.Само,че е фотографиран как се раздумва с Аян и другите ,,играчи\’\’. Андонов ,Андонов,не знаеш на кой служиш.Шенгов и Рифат Ходжа са твоите назначения.Безсрамник си,Андонов.Това е и причината никой да не те иска и да ти дърпат ушите.Ти провали Герб Гоце Делчев.

Салих БуХатаАян

21:01 – 25 април 2012

САЛЮ НЯМАШ СРАМ,ОХОЖДАШ УЧЕНИЦИТЕ И ГИ АГИТИРАШ АКО ВИДАТ ДИРЕКТОРА ЖИВКОВ ДА НАПУСНАТ УЧИЛИЩЕТО.ФАТМА ГЮЛ ШЕ ГО ОТНЕСЕ ЗАРАДИ ТЕБ И УМКА СЪЩО.ГЛЕДАЙ ГРОШАР ЧЕ Я НАВЕСТЯВА ЧЕСТО.АКО СЪМ НА ЖИВКОВ НЯМА ДА СЕ ПОЯВЯ В ИЗМИСЛЕНАТА ВИ ГИМНАЗИЯ ДЕТО БЪЛВА НЕГРАМОТНИЦИ.

До бившия от ГЕРБ

22:35 – 25 април 2012

Защо си бивш?Да му го лапаш на Ачо показа ви на всички услеки какво трябваше да правите а проспахте времото.Евала на Брезница за обединението.ДПС показа пак как стават нещата,а вие мухлювци такива се насирате от страх и завист.Защо си мислиш ,че на Ачо му се връща там,ама май бърши насраните гъзове на някой боклуци като тебе

до 22:35

0:33 – 26 април 2012

абе момче защо си изпускаш нервите така бе? гившия гербераст просто ти казва истината. като не можеш да я понесеш много ти здраве, но без такива цинизми.
поздравления и за бившия гербераст!!! добре се е усетил навреме че герб в района е търговско дружество и безхаберници…

Димитър

3:57 – 26 април 2012

Е, разбрахте ли сега защо т.н. Инициативен комитет панически се страхуваше от назначението на Ангел Живков за директор. Но далаверите (не говоря за намерените учебници по турски език) така или иначе цъфнаха! Дано виновните да гледат небето през решетките. А преди това да платят на подведените родители загубените детски надбавки, не мислете, че тези хора имат достатъчно средства за преживяване. Колкото до учебниците – няма лошо да се знае още един чужд език, тъкмо ще гледат турските сериали по сателита без превод.

Студент

10:54 – 26 април 2012

Този сайт продължава да потдържа езика на омразата в района. Конфискуването на учебници на турски и на какъвто и да е било език е престъпление и полицията няма право да прави това. В противен случай трябва да даде обяснение защо не конфисква учебниците по английски, френски и т.н. в останалите училища. Да свързваш учебници на турски с фундаментализък е типичен пример за идиотска ксенофобия. Време е Страсбург да се намеси по случая. Какво общо имат учебници на някакъв език със светския характер на образованието? Аз имам в моята библиотека учебници по китайски и танганайски. Да дойде полицията да ги конфискува. Идиотщина!

Човек

11:01 – 26 април 2012

Студенте, студенте! Ти сигурно си млад човек и не помниш много от нещата, които се случваха в този край по време на \“възродителния процес\“. Омразата към представителите на исляма в района е явна и дълбока. Ако в една цивилизована западна медия се появят подобни мръснишки идиотски коментари обиждащи на тема религия, тази медия моментално ще бъде закрита и пратена в съда. Псувни, закани, заплахи – това е езика на примата и нецивилизования човек. Наистина е време Страсбург да се намеси.

pirin

11:52 – 26 април 2012

Кажете къде в България се изучава вероучение като ЗИП?Кой е разрешил в Брезница да се изучава ислям като ЗИП?Какво правят християнчетата по време на тези часове?Щом е ЗИП значи всички ученици трябва да го посещават и християнчета и мохамеданчета.Къде спи държавата в българско училище да се случват тези неща.Наистина Страстбург трябва да се намеси и да се спре намесата на чужди държави в България.

тит

12:39 – 26 април 2012

Истината всъщност е, че това е поредната спекулация, поддържаща линията на омразата и не-толератнтността в региона.Всъщност са намерили не 1000, а 2 учебника останали по мазетата от 1990г. – първите години на прехода, годините на зародиша на демокрацията в България. Тогава беше модерно да се прави (разбирай учи) всичко забранено. Намерена бе \“учителка\“ от Дъбница ако не се лъжа, която водеше някакви часове по учене на \“майчин език\“. Всичко умря и замря в рамките на има-няма 2 години. Оказа се, съвсем естествено, че турския не е майчин език на помаците. Няма как да бъде, след като и майките на децата не го знаят. Сега никой си няма и грам желание да учи турски. Родителите осъзнаха, че за да успееш, трябва да знаеш я английски, я немски и т.н.
Остава обаче въпроса, защо ГЕРб в жалките си напъни да изопачат нещата, намесват темата за ислямски фундаментализъм и тем подобни глупости? Защо управляващите на цената на един директор, намесват толкова важни неща – толерантност, разбиране на различния, на неговия етнос и религия. Защо медиите в България играят ролята на безплатни пиари, и вместо да разобличат и разнищят това изопачаване на нещата, вместо да си направят собствено разследване и да покажат независима журналистическа позиция, преписват всичко наготово, дадено им от политическите пресцентрове, припявайки послушно на хората на ББ. Важни въпроси, на които едва ли някой от партийните функционери и журналисти-послушковци може да даде отговор, предвид назадничавия им манталитет и пошлотията в България.

тит

12:44 – 26 април 2012

Единственото сравнение което ми идва на ум е с българския игрален филм от втората половина на миналия век \“Кит\“. За тези които не са го гледали – филмът е комедия от класа!
Моряците хванаха копърка, докато стигне информацията до брега, копърката вече беше кит.
Та така и с тези 1000 учебника.
БГ манталитет драги ми читателю – аз да кажа че сестра ти е ку..ва, пък ти иди доказвай че нямаш сестра!

тит

12:58 – 26 април 2012

Единственото сравнение което ми идва на ум е с българския игрален филм от втората половина на миналия век \“Кит\“. За тези които не са го гледали – филмът е комедия от класа!
Моряците хванаха копърка, докато стигне информацията до брега, копърката вече беше кит.
Та така и с тези 1000 учебника.
БГ манталитет драги ми читателю – аз да кажа че сестра ти е ку..ва, пък ти иди доказвай че нямаш сестра!

до студент

15:13 – 26 април 2012

Защо не четеш какво пише нали си студент трябва да разбираш от написаното че полицията не е конфискувала намеренит над 1000 броя учебници на трски език защото това не е престъпление наказуемо по Н К . Ами прочети бе човек пък тогава плюй щом си стигнал до висше образовение редно е да си грамотен или средното ти го дадоха в Брезница като подарък

Студент

16:23 – 26 април 2012

Уважаеми господине (госпожо), самия факт че това се извежда като новина в тази медия е тревожно явление. Намерили два учебника по турски език, ха ха ха, голяма новина! Грамотноста се мери по псувните, заканите и заплахите на тема религия. Не е е необходимо да си образован и да имаш някакъв интелект за да лееш воняща помия по различните по религия. Това нито християнството, нито исляма го позволяват.

Димитър

23:17 – 26 април 2012

В последните коментари има доста добри попадения. Ако наистина учебниците са само два, за какво в заглавието тръбят, че са 1000!?! Отклоняват се от главната тема! Трябваше да наблегнат на злоупотребите, които така или иначе са факт и виновните трябва да си понесат последствията. Та нали затова им се тресат гащите от страх, Ангел Живков като директор ще изнесе всички факти на бял свят. И за компютрите също, пък и не е само това.

Бръмбар

12:00 – 27 април 2012

Какво и за компютрите?

Димитър

5:19 – 28 април 2012

Имало закупени компютри и лаптопи втора ръка, на цената на нови!