Гергьовден – празник на Свети Георги

6
Добави коментар
3des
3des

Гергьовден се празнува всяка година на 6 май. Празникът е посветен на Свети Георги Победоносец, който е закрилник на нивите, стадата и овчарите. Той се изобразява по иконите като змееборец, защото в най-известната легенда за него побеждава ламя. С Гергьовден се отбелязва началото на лятото и на новата селскостопанска година.Гергьовден е и празник на военните, честван като Ден на храбростта и Българската армия.

В нощта преди празника хората ходят да се търкалят или да се мият в утринната роса, защото вярват, че тя ще ги дари със здраве. Някои я събират и я носят в къщи, защото мислят, че има лечебна сила.

След къпането на Гергьовден берат цветя – здравец, люляк и всякакви други, от които се правят венци. Те се слагат на оборите, животните, домовете. Месят се обредни хлябове, най-големия от които се нарича на Свети Георги. По вратите на домовете се закичват люляк, глог или други цъфнали клонки. Вярва се още, че както на Еньовден, така и на Гергьовден билките имат особена лечебна сила и затова и на този празник се берат билки.

На Гергьовден стопаните вземат първото червено яйце, което е боядисано на Велики четвъртък, обикалят с него нивата си и го заравят в нейната среда, като мислят че по този начин ще стимулират плодовитостта ѝ. Това се прави и при оборите и кошарите. На други места вземат слама от трапезата на Бъдни вечер и я разхвърлят из имота или я палят на високи места из селището, за да няма лошо време.

По традиция на Гергьовден овчарите изкарват стадата много рано сутрин на паша за кратко и когато се върнат преди изгрев слънце, започва обредното доене на овцете.

На Гергьовден се коли първото мъжко родено през годината агне, което се освещава. Всички се събират на обща трапеза навън, като на нея трябва да има зелени лук и чесън, прясно издоено мляко, сирене, баница, обреден хляб и вино.

След празничната трапеза както на всеки пролетен празник така и на Гергьовден се връзват люлки, на които се люлеят младите. Поверието гласи, че които моми и момци не се люлеят няма да им върви през годината.

Гергьовден е най-празнуваният имен ден след Ивановден. Според НСИ този празник отбелязват около 180 хиляди души, като дори и след кръстените през последните 3 години отново името Георги е най-разпространено. Гергьовден е имен ден на носещите имената: Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Глория, Ганчо, Гено, Генчо, Генади, Гошо, Генка, Галина, Галя, Генко, Геновева, Габрина, Габриела, Габриел и техните производни. Поздравете ги с нашите предложения за пожелания за имен ден.

Вижте и стихотворения за Гергьовден и песни за Гергьовден.