Редки породи кози, овце, коне и кучета превзеха Кресна – ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Хиляди дойдоха за второто издание на Пролетния празник на животновъдството и земеделието в Кресна. Станалият вече традиционен събор се превърна в истинска атракция не само за жителите на общината, но и за многото гости, стекли се в Кресна от цялата страна.

Уникалното събитие бе официално открито тази сутрин в присъствието на кмета домакин Илиян Кръстев, шефа на Областна дирекция „Земеделие“ Кирил Укев и директора на Дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието и храните – д-р Златка Възелова. Церемонията уважи и Спас Панчев, който е кандидат-депутат от БСП в Пиринско.

На поляните край Кресна бяха показани над 300 коне, кози, овце и кучета от редки и оригинални породи и бе демонстрирана на практика връзката между традиционното земеделие и животновъдство с традиционната кулинария и здравословен начин на живот.

Основен инициатор и организатор на празника е Сидер Седефчев, който от дълги години се занимава с фермерство. „В България може да си фермер, но с цената на здравето. Изгодата е минимална, а работата – максимална. Няма почивен ден, няма спокойствие“, коментира пред ИНФОМРЕЖА Седефчев.

В момента той има стадо от 200 калоферски кози и над 500 каракачански овце. Отглежда още коне и кучета. От 5 години получава и евросубсидии. „В Бългалия около 40 % от доходите на земеделците и животновъдите са на база субсидии, докато във всички цивилизовани европейски страни държавните субсидии са 95 %, а едва 5 на сто са доходите от продажба на продукция“, обяви Седефчев.

Основният акцент на пролетния празник са оригиналните български породи и сортове. Представени бяха и две специализирани изложби от национален ранг. Поредната изложба на какаракачански кучета, организирана от „Международна асоциация каракачанско куче”, и втора специализирана изложба на местни породи кози, чийто основен организатор е Асоциацията за автохтонни породи кози в България.

„Идеята е да покажем съхранения оригинал. През последните 20 години популацията на калоферските кози е пренесена в Югозападна България. Кожи от тези породи се използват масово от бабугерите в Пиринско“, каза още Сидер Седефчев.

Участие взеха национални развъдни организации, работещи за опазване на автохтонни породи, природозащитници, сдружения на производители на биологични и натурални храни, между които Развъдната асоциация за местни породи овце, Асоциацията за развъждане на местни – автохтонни породи в България, Център за редки породи – Влахи, Сдружение за дива природа – Балкани, Био-комплекс „ Моравско село” и Slow food – България.

Млади девойки в народни носии допринесоха за самобитната атмосфера по време на празника с автентични фолклорни песни. Една от най-големите атракции бяха бабугерите със своите костюми, направени от кожи на калоферски кози и съпровождани от зурни и тъпани. Кресненските баби пък си съперничиха по традиционна кулинария.