7 000 лв. санкция за незаконната комуна в Бистрица – ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Държавната агенция за закрила на детето наложи глоба от 7 000 лв. на незаконната комуна в село Бистрица. Санкцията е за собственика на сдружение „Димитриадис – грижа за деца в чужбина”, което се оказа, че без лиценз е настанило три момчета от чужбина да живеят в мотел в благоевградското село.

Нелегалната дейност бе разкрита, след като едно от децата – 15-годишният Емис Адеми от Австрия, направи опит за самоубийство и бе спасено от лекарите в областния център.

Едва тогава социалните работници разбраха, че край Благоевград има социален център за работа с деца в риск.

По време на проверката агенцията е установила, че сдружението извършва дейността си чрез договор с немска социална служба за прехвърляне на отглеждането и възпитанието на деца от Германия в Гърция.

„Непълнолетните, които се насочват по тази програма, са с поведенчески проблеми или със зависимости“, уточни председателят на агенцията Калин Каменов.

За осъществяване на своята дейност на територията на нашата страна дружеството ползва етаж от сграда под наем в с. Бистрица. Към момента на проверката там са настанени 3 деца – две австрийчета и едно германче.

Собственикът Йоанис Димитриадис довел тийнейджърите в България, без да уведоми социалните служби. След проверката комуната е закрита, а сдружението е върнало децата отново в южната ни съседка, където има лиценз за подобна услуга.

Всички деца са в отлично здраве и се чувстват добре, увериха от агенцията.