Не подозирайте за всеки проблем щитовидната жлеза!

1
Добави коментар

Защо в последно време все нямам настроение? Уж нямам проблеми и не трябва да е така, а ми е чоглаво, криво и като че ли не ми се живее. Личната лекарка ме изпрати да изследвам щитовидната си жлеза, но аз не отивам, защото ме е страх да не ми кажат, че имам някаква лоша болест. Като се гледам в огледалото, нямам никакви подувания, преглъщам нормално и не мисля, че имам проблеми с този орган. Разкажете повече за симптомите при заболяване на щитовидната жлеза.

Тъй като не споменавате никакви подробности за себе си – на колко сте години, имате ли други заболявания, какви рискове носи семейството ви, можем да ви дадем съвет само по принцип. Всеки проблем със щитовидната жлеза се отразява на месечния цикъл и това е първият симптом, който трябва да ви накара да отидете на лекар. Това е задължително, защото единствено изследванията, назначени от ендокринолог, могат да покажат дали имате проблеми с щитовидната жлеза. Но ако сте в периода на настъпваща менопауза, задължително трябва да се изследвате поне веднъж в годината. Заболяванията на щитовидната жлеза се срещат два пъти повече при жените, отколкото при мъжете. Ако сте по-млада, длъжна сте да знаете, че профилактичните прегледи на щитовидната жлеза започват още от 35-годишна възраст. Състоянието на този орган трябва да се проследява веднъж на три години, дори и да нямате никакви оплаквания. Ако друг член от семейството ви вече е страдал от това заболяване, значи и вие може би носите риска да се разболеете от същото.

Възможно е и да страдате от хипотиреоидизъм. Това е проблем, който най-често се среща при жени, навършили 55-годишна възраст.

Ако носите поло и в последно време високата яка започне да ви стяга, или виждате някаква лека подутина в основата на шията, е добре да се консултирате с личния си лекар. Понякога при това заболяване се усещат затруднения при преглъщането и това е сигурен признак, че трябва да започнете лечение.

Какво представлява болестта на Грейв?

Имам такава диагноза в епикризата, но не знам какво точно представлява това заболяване. Аз съм на 56 години и досега не съм боледувала от нищо. Никога не съм имала висока температура, дори зъб не ме е болял, а сега изведнъж – болестта на Грейв. Какво ме чака оттук насетне? Какви рискове крие понижената функция на щитовидната жлеза?

Болестта на Грейв е автоимунно заболяване, което се отличава с хиперфункция на щитовидната жлеза. Основният симптом е подуването на тъканите около очите. Понякога самите очи изглеждат изпъкнали. При преглед на ехограф обикновено се откриват увеличени възли, които видимо променят и на външен вид мястото, където е разположена жлезата.

Ако заболяването не се лекува, може да стане причина за повишаване на стойностите на холестерола и има риск от сърдечни пристъпи. При нисък синтез на щитовидни хормони е възможно пациентът да изпадне в състояние на загуба на съзнание, да чувства умора продължително време и да не може нормално да изпълнява задълженията си. Освен това нелекуваното заболяване може да се отрази и на костите, като ги направи крехки и чупливи.

В такива случаи лечението започва още с откриването на заболяването. В началото ендокринологът изписва хормонозаместителна терапия. Състоянието на организма се възстановява само за няколко седмици, ако се следва предписанието на лекаря. Този вид терапия обикновено е доживотна, изисква постоянно проследяване, дозата на медикамента леко се повишава през годините. Понякога се налага лечение чрез хирургична интервенция. Операция се прави при наличието на възли и ако медикаментозното лечение не дава резултат. Само в 10 на сто от случаите заболяването на щитовидната жлеза може да породи и канцерогенни тумори. В такива случаи възлите и образувалите се по тях туморчета веднага се изрязват и лечението продължава чрез хормонозаместителна терапия и лъчетерапия.

Хашимото се проявява по наследствена линия

Разтревожена съм. Най-вероятно имам Хашимото, но не отивам на лекар, защото ме е страх, че ще се потвърдят моите съмнения. Все си казвам, че ми няма нищо, но истината е,че се чувствам зле. Защо казвам, че най-вероятно страдам от болестта на Хашимото. Много просто, защото и майка ми беше болна от това заболяване и не успяха да я излекуват. Кажете ми, умира ли се от тази болест? Когато майка ми си отиде, аз не бях в България и не знам дали и колко е страдала. Затова съм разтревожена…

Болестта на Хашимото е сравнително рядко автоимунно заболяване, което се открива при необичайни промени в стойностите на тиреоидните хормони. Антителата нападат собствените клетки на щитовидната жлеза.
При това заболяване се получава хиперфункция на жлезата и тя започва да работи на обратни обороти. Тоест, ускорява дейността си, после изведнъж пък я забавя, а това причинява дискомфорт, главоболие и прилошаване на пациента. Доказано е, че заболяването се проявява и по наследствена линия. Възможно е проблемът да възникне и поради нарушена функция на хипофизата – това е друга жлеза, която се намира в мозъка. Именно тя синтезира тиреоидно стимулиращия хормон. Доказано е, че инфекциозно възпаление или приемане на определен вид медикаменти също може да навредят на функциите на щитовидната жлеза. Лечението се провежда само по предписание на лекуващия лекар. Самолечението не помага, може и да навреди.

И още:

– При леки случаи на различните заболявания на щитовидната жлеза не се налага специално лечение. Достатъчно е само употребата на йодирана сол и антиструмин.
– При тежките, напреднали случаи, и особено ако има изразено притискане на съседни органи, веднага се преминава към системно лечение.
– Важен фактор в борбата с гушата е повишаването на жизнения стандарт, рационалното хранене и подобряването на битовите условия.
– Лечебният процес на заболяванията на щитовидната жлеза задължително включва детоксикация и се препоръчват храни, богати на йод.
– Плодовете и салатите трябва да се ядат сурови.
– От особено значение е да се приемат повече течности – дестилирана вода, пресни плодови сокове, минерална вода, подходящи билкови отвари.

Тодорка НИКОЛОВА