Кметът Атанас Камбитов откри традиционната родова среща в Благоевград – ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и председателят на Народно читалище „Никола Вапцаров“ Васил Новоселски откриха традиционната родова среща на стари горноджумайски фамилии. В приветствието си д-р Камбитов изтъкна, че родовата памет е съхранила народа ни и е дълг на всеки да помни и почита подвига на дедите ни.

„Без добре да помним миналото си, без да добре да научим уроците на историята си, трудно ще се справяме с предизвикателствата на настоящето“, каза още кметът.

Състоялата се на 26 септември среща на благоевградските родове бе белязана от богата програма. Регионален исторически музей – Благоевград, изпълнители от ДЮФА „Пиринска китка“ при ОДК – Благоевград,  Китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци“ при читалище „Н.Й.Вапцаров – 1866“-Благоевград, Димитър Чалъков, Роза Ангелова и примата на народната песен от Егейска Македония – Любка Рондова пресъздадоха с музика и танци една епопея, донесла свобода на Горноджумайския край.

Традиционната родова среща, бе организирана от община Благоевград, читалище „Н.Й.Вапцаров – 1866“ и Регионален исторически музей – Благоевград. Тя бе посветена на 110- годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, 100 години от бежанската вълна на българи от Македония през 1913 и 105 години от рождението на маестро Марин Големинов.