Вандалски погром край кръста над Благоевград – ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Вандалски погром съсипа комплекса около православния кръст над Благоевград. В резултат на зловещия хулигански набег през изминалата вечер са нанесени не само значителни материални щети върху общинската собственост, но е поруган и най-светлият религиозен символ на Благоевград.

Щетите са за хиляди левове, като не е ясно още как ще бъдат възстановени съоръженията, съобщиха от Общината. Унищожени са осветителни тела, бордюри и капаци на водосточни шахти. Според миряни, които са станали свидетели на вандалските опустошения, посегателството върху православния комплекс е посегателство върху духа на Благоевград.

По нареждане на кмета Атанас Камбитов една от евентуалните мерки срещу безпрецедентното оскверняване на мястото, което бе лично осветено от покойния митрополит Натанаил на празника Свети Дух през изминалото лято, е временно преустановяване на облагородителните дейности в местността, докато не бъдат разкрити извършителите и те не понесат отговорността си.

В началото на месеца бе извършен първият вандалски акт. Тогава бе изкъртен метален стълб на едно от осветителните тела в мемориалния комплекс, като щетата бе изчислена на около 300 лева.

Община Благоевград ще вземе всички мерки злосторниците да понесат цялата тежест на закона, както за унищоженото имущество, закупено със средствата на данъкоплатците, така и за крайно недопустимото оскверняване на християнската реликва.

Общинското ръководство призовава за гражданска активност и колективна отговорност към опазването на публичната собственост, както и за нетърпимост и своевременно сигнализиране при извършване на зловредни и противозаконни деяния.