Безопасни ли са енергоспестяващите крушки?

9
Добави коментар
nysotirov
nysotirov

Puls.bg

  |   01 септември 2009
  |   Коментари 8

От първи септември обикновените лампи с нажежаема жичка ще бъдат постепенно заместени от енергоспестяващи лампи, а до 2012 г. обикновените лампи трябва да излязат изцяло от употреба.

 

Въпреки, че екологичните организации стоят твърдо зад тази инициатива, въвеждането на енергоспестяващите крушки има и  много критици. Един от тях е германският лекар Александър Вунш, който е специалист по проблемите на влиянието на осветлението върху човека. Според него енергоспестяващите лампи повишават риска за здравето на човека.

Вунш е убеден, че лампите с нажежаема нишка са по-добри, тъй като светлината която излъчват е най-близо до естествената светлина от всички изкуствени източници.

 

Според експерта, енергоспестяващите лампи могат да провокират дори  хормонални изменения в организма. Той е категоричен, че използването на живак в тези лампи ги прави още по-опасни.

 

Други експерти предупреждават, че ултравиолетовото излъчване на енергоспестяващите лампи може да предизвика дерматологични проблеми, ако източникът на светлина е разположен твърде близо.  

Според тях, проблемите могат да възникнат, Ако човек се намира дълго време на разстояние по-малко от 30 см от осветителното тяло риска от възникване на здравословни проблеми се увеличава. Най-застрашени са хората с  хората с чувствителна кожа както и пациентите с дерматологични заболявания, твърдят учените.  

Специалистите успокояват, че потенциални рискове крият само т.нар. “открити” енергоспестяващи крушки, които са с формата на спирала. Препоръчително е да се използват т.нар. “херметични” крушки, които са покрити с допълнителен слой стъкло.