MS Paint – програма за рисуване

36
Добави коментар
marta453
marta453

настройки на работната среда за пиксел арт

Paint Всички познаваме тази програма и я имаме в компютъра си заедно с уиндоуса. За онези от вас, които никога не са я ползвали: можете да си я отворите от: start > All programs > Accessories > Paint Тази простичка програмка може да рисува, да обработва снимки, както и да се използва за пиксел арт.

Ще разгледаме именно това предназначение на програмата – как да настроим работната среда в paint и кои инструменти да използваме за пиксел арт:

Ето набора с инструменти, които се използват при работа с пиксел:

Ако искате да работите с инструмента spraypaint tool имайте предвид, че не можете да контролирате ефекта на четката.

Друго важно нещо е да настроите работната среда така, че да е удобна за работа с пиксел. За целта увеличете, за да виждате по-добре. Изберете от менюто: view > custom и маркирайте максимума- 800% (или колкото ви е необходимо)

За да работите по-лесно ви е необходима мрежа. Така ще можете да правите патерните и линиите и да се ориентирате по-лесно в пространството на листа. За целта изберете от менюто:

Когато правите светлосенките в пикселната си творба ще са ви нужни повече нюанси от даден цвят. Палитрата на Paint, която се показва в работното ви пространство по подразбиране не е единствената в програмата. За да извадите повече цветове изберете от менюто: colors > edit colors След това натиснете бутона define custom colors

Ще ви се отвори менюто на цветовете. Можете да изберете желания цвят като движите курсора към него (фиг.1) Можете да го направите по-светъл или по-тъмен с помощта на страничната лента (фиг 2) Когато сте избрали необходимия цвят натиснете бутончето Add to Custom Colors и ще видите, че цвета ви се показва в палитрата custom colors. Когато сте готови с избора на цветове дайте ОК и избраните от вас цветове ще се заредят в палитрата в работното ви пространство. От там спокойно можете да си ги ползвате.

Запазването на файла в Paint става от менюто File > Save As След това избирате желаната директория в компютъра си. Дайте име на файла и изберете формата, в който ще го запазите. За пиксел арт най подходящи са BMP, PNG или GIF

Вижте още програми за рисуване:

Corel Painter X оpen Canvas Art Rage GIMP – безплатен аналог на Photoshop

В портала Pixel Art Start.bg можете да намерите информация за красивото и интересно дигитално изкуство пиксел арт – уроци, сайтове и галерии на пикселни артисти, общи пикселни проекти, пикселни кукли, пикселни градове, аватарчета, игри за телефони и още много неща.

бутон за сайт