Най-влиятелните жени според „Форбс“

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Единствената друга с потенциал за първо място

Според изданието само една жена има капацитета да измести Меркел от първото място и това е кандидатът за президент на САЩ Хилари Клинтън, която е на второ място тази година. Миналата година тя бе шеста в класацията на „Форбс“. Ако успее да надделее в надпреварата за Белия дом догодина, госпожа Клинтън ще стане първата жена, заемала най-високия пост в Америка.

Трета в класацията е Мелинда Гейтс, съпругата на на най-богатия човек в света Бил Гейтс. На четвърто място пък е президентът на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън отстъпва от втора на четвърта позиция.

Виж още: С какво се занимават 25-те най-могъщи жени в света

Останалите в класацията

Пета в класацията е Мери Бара, президент и главен изпълнителен директор на американския автомобилен гигант „Дженерал Мотърс“.

Управляващият директор на Международния валутен фонд, французойката Кристин Лагард, отстъпва с една позиция до шестото място. Номер 7 е бразилският президент Дилма Русеф. На осма позиция се нарежда Шерил Сандбърг, главен оперативен директор на Фейсбук.

Девета се нарежда Сюзън Войсицки, директор в YouTube и „Гугъл“. Десятката „затваря“ съпругата на американския президент Барак Обама Мишел.

Извън топ 10

Списъкът на най-влиятелните жени включва осем държавни глави и 15 милиардерки. 19 жени попадат в него за първи път. Сред тях е американската певица Тейлър Суифт.

От класацията изпадат нейната колежка и сънародничка Лейди Гага, лидерът на продемократичната опозиция в Мианмар Аун Сан Су Чжи и бразилската манекенка Жизел Бюндхен.

Източник: сп. „Форбс“