Заводи за авточасти в Русе!

1
Добави коментар

Всъщност за да се развива една икономика, в нея трябва да влизат свободни капитали. Когато това не може или се случва трудно от вътрешността на страната, се налага търсенето им от вън. Новите инвестиции подпомагат намаляването на безработицата, осигурявайки нови работни места, спомагат за повишаване квалификациите и образованието на хората и развиват пазара. Затова от икономическа и социална гледна точка за всички е важно да се привличат капитали.

 

Във все по – далечното минало Русе беше сериозен икономически център, като именно там е основана и първата търговска камара в страната. Градът е с ключова локация, която му позволява да е бърза връзка към вътрешността на Европа, посредством воден и сухоземен път. Русе се е развивал бързо и добре като индустриален град, а заради сградите в типичен австрийски стил често е наричан „малката Виена”. 

 

Немски производител на авточасти решава да инвестира в страната, позиционирайки завода си в Русе. Въпреки че страната ни няма сериозна и дългогодишна история в производството на автомобили, авточасти и резервни части в момента на площ от 15 000 квадратни метра се простира производствената сграда на компанията. В анализа си за сектора Ройтерс определя компанията като основен доставчик на големи автомобилни гиганти от ранга на Форд, създали истински бум в производството на авточасти. Освен нея в Русе има още няколко по – малки завода за авточасти.

 

За съжаление в България в момента все още е трудно да се привлече и голям автомобилен производител, както успяха в Румъния, Полша, Чехия и Словакия. Това до голяма степен се дължи на бавната и тромава бюрокрация, лоша инфраструктура, слабото образование, нестабилна икономика и нецеленсочена външна и вътрешна политика.

 

В града сериозно се инвестира в русенски университет „Ангел Кънчев” като стремеж да се преодолеят бариерите. Сградата е модернизирана, след сериозен ремонт и постепенно материалната база се подобрява. Така младите хора освен да учат за двигатели, устройство на автомобили и други авточасти, получават и практическия опит да се запознаят по – отблизо с различните авточасти и тяхното приложение. Практическите стажантски програми, които предлагат от компаниите производители, дават възможност на студентите да се срещнат с бизнеса по – отблизо, за да могат да по – лесно и бързо да се адаптират след завършване на образованието си.

 

Заради по – малките разходи за труд и работна ръка, благодарение на ниските данъци / данък печалба в Бълария е само 10%/, както и валутния борд към еврото, в страната могат да се привличат чужди капитали, конкурирайки се с останалите страни от Източна и Западна Европа. Средната заплата също е ниска около 3,70 евро на час в България, спрямо 7,20 евро за час в Полша. Страната попада на дъното на класациите по стандарт на живот и доходи. Това до известна степен мотивира част от световните компании да локализират свой бизнес и в България.        

 

Така стигаме до компанията Витте Аутомотив България. Около 5 години след официалното откриване на завода, на който присъства лично президента Росен Плевнелиев, Фолксваген Пасат печели конкурса „Автомобил на 2015” в Европа с дръжка на врата, произведена в Русе. Това признание както и рекордния оборот за 2014 от половин милиард евро, показват че компанията за авточасти се развива в правилната насока.

 

В производствената база се конструират и сглобяват основно врати, капаци и седалки. За  по – богат асортимент и завършеност се предлагат също заключващи механизми, задвижващи устройства за затваряне, упорни скоби, панти, активни системи за облегалки, механизми за заключване на седалки към пода и в няколко позиции, отключващ мост с индикация и много други авточасти.

 

Всички тези части основно се ползват в производството на нови автомобили, но могат да се срещнат в търговската мрежа като резервни части.

 

Продуктувата гама на Витте за предни капаци и задни врати осигурява компактност като предлага решения за заключване, комбинирани с екстериорния контур на автомобила и стабилен дизайн. Системите за заключване и операционни елементи допълват гамата. Те са изпитано и добро решение за безопасно закрепване, както на задните капаци, така и на предните. Витте предлагат и авточасти и механизми за заключване на модулен принцип. Основната цел е отговаряне нуждите на пазара за автомобили и автомобилната индустрия като цяло, като постоянно се вкарват нови технологии, служителите се обогатяват и развиват, за да се изпълни всичко техническо възможно и да се отговори на най – високите критерии за безопастност.

 

В допълнение от компанията се търсят млади и амбициозни хора, които да се развиват в сферата на производството на авточасти и резервни части, да преминат процес на обучение и повишаване на квалификацията и да спомагат за развиването на компанията.