Пет причини България да е първа по продажби на коли!

1
Добави коментар

Пет причини България да е първа по продажби на коли

Като се замисли човек всички медии твърдят, че все още не сме излезли от кризата, междуфирмената задлъжнялост в страната расте, много компании фалират. На фона на всичко това наскоро излезе класация, в която България е първа по продажба на коли в Европейския съюз за 2014 година. Защо и какво стои зад тази статистическа извадка, ще потърсим по – подробно в следващите редове.

 

По приблизително 400 автомобила се падат на 1000 души от населението. Това ни навежда на мисълта, че първо българинът обича да кара автомобил и второ за българинът колата е необходимост. Всъщност инфраструктурата в големите и малките градове е все още така устроена, че няма условия за друг тип превоз освен автомобилния. От скоро в столицата се отвориха нови линии на метрото, с които да се облекчи движението, но все още не са достатъчно развити, за да поемат и половината от капацитета на града. Затова и с неохота плащаме всяка повреда и старателно търсим по – евтини варианти на авточасти, защото автомобилите са не просто лукс или глезотия, а необходимост.

 

Ръст от 5,2% спрямо предходната година в продажбите на нови автомобили. Какво означава това? Все повече компании предлагат подходящи варианти за лизинг и тъй като до скоро България оглавяваше класацията за най – голям брой стари автомобили, не можем и да се чудим на статистическата извадка. Равносметката е проста – повече хора са изпратили старата „Лада” да речем в автоморгата, за да се сдобият с нов автомобил, обикновено на изплащане, с цел да си осигурат комфорт на пътя. Новите автомобили са за предпочитане, тъй като имат гаранция, не се налага смяна на авточасти и поддръжката им е по – лесна.

 

Въпреки всичко, за момента, гражданите, които са решили да си купят нова кола, не се стимулират допълнително от държавата. Така например най – малки данъци плащат хората, притежатели на коли над 14 години. За да стимулира бизнеса, да спомогне за по – бърза еко адаптация и да води стабилна политика за градоустройството и околната среда, държавните органи в страната е добре да преструктурират нужните закони и да обърнат внимание на този казус. С по – добра данъчна политика по отношение на новите автомобили, поетапно и постепенно подобряване на инфраструктурата и градския транспорт, страната ни би придобила по – красив, по – чист и по – зелен вид.