Полезното просо

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Вкусното просо е една удивителна и полезна храна, която зарежда организма с всички полезни вещества.

Просото е зърнена култура, която не е особено популярна у нас, но би могла много лесно да стане част от ежедневното ни меню. На вид то представлява малки кръгли зрънца, които могат да се добавят към всякакви ястия. Когато е сварено, то прилича на леко разварен ориз, кус-кус или на намачкан картоф.

Здравословното просо е много полезно и помага при различни болести. Обикновено по магазините се продава обеленото просо, но в зоомагазините се открива и небелено, което е много по-полезно.

В състава на това малко зрънце влизат витамините А, Е, В1, В2, РР и К, а от минералите – магнезий, фосфор, силиций, калий, цинк, никел, мед и йод. Според изследванията за състава му, полезната зърнена храна просо на каша съдържа 11,3% белтъчини, 3% мазнини и 69,23% въглехидрати.

Полезното просо е много полезно за сърцето, тъй като съдържа магнезий. Този елемент също така намалява високото кръвно, пристъпите от мигрена и риска от развитие на астма. Малките зрънца просо пазят и от атеросклероза.

Фосфорът в зърнената култура помага да се възстановят клетките и тъканите в организма, както и участва в структурата на всяка една клетка. Той е важна съставка в градивните блокове на ДНК – нуклеиновите киселини.

Фибрите в здравословното просо пък помагат за предпазване от появата на рак на гърдата и на камъни в жлъчката. Едно от най-положителните качества на зрънцето е, че не съдържа глутен. Тази зърнена култура трябва да се съхранява на хладно, сухо и тъмно място, за да се запази за по-дълго време.

Рисковете от консумацията на просо се свеждат до възможна поява на алергия към някоя от съставките на белтъчините му, припомнят още от lechitel.net.