Днес е Световният ден на околната среда

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

На 5-и юни светът отбелязва Международния ден на околната среда. Празникът е учреден през 1972 година от Генералната асамблея на ООН. Според традицията, всяка година денят се посреща от различен град-домакин и има различно мото и послание.

Тази година мотото на денят е “Седем милиарда мечти. Една планета. Погрижете се за нея”. Фокусът пада върху разумното разходване на естествените източници на Земята и повишаващото се темпо на консумация. Според специалистите, човечеството е достигнало темп, с който планетата не може да осигури достатъчно възобновяеми източници, така че да отговори на консумацията.

Домакин на тазгодишната кампания е Италия. В Милано ще се проведе Експо, посветено на “Изхранването на планетата – Енергия за живот”. В събитието ще се включат над 140 страни от целия свят и голям брой международни неправителствени организации.

Организаторите на кампанията отправят и предизвикателство. Всеки може да сподели своята мечта – една сред 7 милиарда, и да поеме ангажимента да я изпълни. Целта си можете да споделите тук, или в социалните мрежи с хаштаг #7BillionDreams. Мечтите са първата стъпка към живота и света, които желаем. А грижата за планетата и природата означава по-добър живот за всички.

Международният ден на околната среда има за цел да фокусира общественото внимание към проблемите на околната среда и опазването на природата като основен ресурс и източник на живот. Независимо от това дали човек обитава селскостопански район с богати природни дадености, или бетонената джунгла на големия град, живата природа е наше общо обитание на планетата.