Любопитни факти за виното

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Монаси са били най-добрите прозиводители на вино.

Изненадващо, но през Средновековието изкуството на винопроизводството е било подобрено от монаси. Благодарение на Цистерианския и Бенедиктенския орден имаме толкова перфектно разработена технология. Те буквално са вкусвали земята, за да установят как се променя почвата на различните места.

Благодарение на монаха Дон Пиер Периньон (1638-1715) днес се наслаждаваме на най-качествените видове шампанско.

Може ли виното да ни разболее?

Всеизвестен факт е, че виното съдържа полезни антиоксиданти, които са важни за сърдечно-съдовата система. Проучвания обаче доказват, че бялото вино може да увеличи риска от някои видове рак на хранопровода.Затова не трябва да се пият повече от две чаши на ден! 

Как да познаем откъде е виното само по цвета?

Едно от нещата, които може да се разбере от цвета на виното, ако сте познавач, е къде е било отгледано гроздето. Тъмните цветове, а именно почти черно червеното, както и тъмно златното, показват, че гроздето е било отгледано на място с топъл климат, докато по-светлите цветове предполагат по-сочни гроздови зърна, които са узрели в по-студени климатични условия. 

Медицински е доказано, че много хора по света имат фобия от вино – те не само не го пият, но и ги е страх да го помиришат или погледнат.

Докато бирата е враг на слабата фигура, то виното е направо препоръчително по време на диета. Скорошни проучвания установиха, че жените, които пият редовно вино, са много по-малко застрашени от напълняване, за сметка на тези, които не го консумират изобщо.