Съвети за работа с мотофреза

1
Добави коментар
fencheto
fencheto

Съвети за работа с мотофреза

Преди да започнете работа с мотофрезата е необходимо да роверете нивото на маслото в двигателя. За целта поставете машината в хоризонтално положение и развийте капачката с масломерна пръчка. Ако нивото на маслото е под белега за допустимо – долейте необходимото количество. Повечето двигатели са снабдени с датчик за нивото на маслото и ако то е под минимума или при работа на наклонени терени – двигателят ще изгасне.
Незабравяйте да напълните резервоара с гориво. Не се допуска зареждане при работещ или горещ двигател. Наливайте горивото през финна цедка, за да предотвратите замърсяването на резервоара. Следете за течове на гориво от горивната система.
Огледайте машината за износени или повредени работни органи и свързващи елементи. Износването на ремъците се установява при работа. Регулирането се извършва с гайка и контра-гайка на бронята на жилото на съединителя. При необходимост ремъците се подменят с нови от същия размер.

 

От терена който ще обработвате премахнете камъните и други твърди предмети, които могат да бъдат изхвърлени по време на работа. При необходимост се подравнява;
Работете с подходящи дрехи и обувки, за да избегнете наранявания;
Стартирайте двигателя в следната последователност:
– включете захранването – “ON”;
– лостът на „газта“ в средно положение;
– отворете крана за горивото;
– отворете „смукача“( дроселната клапа);
– рязко издърпайте стартерното въже.

След стартирането на двигателя, изчакайте известно време и върнете лоста на „смукача“. След около минута двигателят е загрял и готов за работа.
Поставете опорното колело в горно положение;
Мотофрезата започва да работи след като стиснете ръчката на съединителя и натиснете дръжките до забиване на пълзеца. Работните органи се вкопават в почвата и започва обработката. Според натиска върху дръжките се регулира работната дълбочина;

Скоростта на движение се определя от дълбочината на обработка и оборотите на двигателя. След като отпуснете ръчката на съединителя, мотофрезата спира;
Не работете продължително време без почивка. Така ще намалите вредното влияние на шума и вибрациите;
Внимателно работете по наклонени терени. Допустимият наклон на терена е 25 – 30°;
Ако обработваната почва е много твърда, махнете страничните секции на работните органи. По-малката работна ширина ще облекчи работата на двигателя. Първоначално работете на по-малка дълбочина и ако е необходимо повторете обработката.
Редовно почиствайте машината след работа;
Проверявайте състоянието на въздушния филтър. Тези, които са с масло – почистете и налейте ново масло. Тези, които са със сух елемент – почистете, изперете и изсушете дунапреновата лента. При необходимост филтърния елемент да се подмени;
Сменяйте редовно маслото на двигателя:
– първоначално след първите 5 часа разработка;
– редовно на 25 – 30 часа работа.

При продължително съхранение – изпразнете резервоара за гориво и капнете няколко капки масло в цилиндъра на двигателя през отвора на свеща.

 

 

Машини за дома и градината под наем