НЕ БИВА ДА СЕ ПРЕМЪЛЧАВА

1
Добави коментар
archivek
archivek

Тъй като на 9-ти май не можах да гледам парада на Победата от Червения площад в Москва, реших да направя това на другия ден от 16 часа по телевизия „Алфа”. Бях в компанията на един руснак, мой приятел, чийто баща е загинал на фронта. Приповдигнатия дух, с който наблюдавахме военния парад, бе помрачен от появата на професор Ст. Станилов от ПП „Атака”. Той говореше за опитите за подмяна на историята във връзка с Втората световна война, превърнала се в Отечествена война на съветските народи. Уважаемият професор каза някои истини, което му прави чест. Реших да напиша този материал, защото професорът каза нещо, което накара моя приятел руснак да скочи от възмущение. Според Станилов до 1942 г. били пленени 3,5-4 милиона руснаци. Нищо не можело да спре негативния развой на войната – нито заградните отряди, които между впрочем се демонизират от буржоазната пропаганда, нито прочутата заповед №227 от 1942 г. „Нито крачка назад”. Намирайки се в безизходица, Сталин уж бил помолил патриарха на Русия да помогне за промяна хода на войната, тъй като руснаците не вярвали на комунизма и социализма и „други подобни глупости” – тук цитирах самия професор. Да кажеш това нещо на някой случаен човек може да мине незабелязано, но да го кажеш на човек, чийто баща е загинал на фронта с комунистическата партийна книжка до сърцето си, означава да се гавриш с неговата памет и с паметта на милионите загинали комунисти, комсомолци и граждани на великата социалистическа страна. Никакви имперски традиции, обреди, хоругви и кръстове не можеха да помогнат за победата, ако не беше ръководната роля на ВКП/б/, ако не беше личният пример на комунистите. Какво ще каже професорът за пълното с мъжество и героизъм партизанско движение. Не беше ли то рожба на съветския патриотизъм, на светлата вяра за по-добър живот на хората, която носи в себе си комунистическата идея и съветският социализъм. Затова и знамето на победата, забито на Райхстага, не беше трикольора  с Георгиевския кръст, а червеното знаме със сърпа и чука. Под това знаме сега се бият и бойците от Луганската и Донецката народни републики.

Не знам по какви науки е професор Ст. Станилов, но слушайки го разбрах, че е и фалшификатор на историята. Чрез казването на част от истината ни пробутва стари, изтъркани неистини за Великата отечествена война.

Ако телевизия „Алфа” наистина иска да бъде телевизия на истината, както сама се титулува, не бива да допуска подобни гафове. Руснаците много бързо разбират кой им е истински съюзник и кой само се тупа по гърдите, че е такъв.

Вл. Христов