Как да разберете дали пиете достатъчно вода?

1
Добави коментар

Всеки ден тялото ви губи вода чрез урината и потните жлези – дори когато не тренирате целенасочено до изпотяване. В резултат на това е необходимо постоянно да снабдявате тялото с течности, но безалкохолните напитки не влизат в бройката по това изискване…

Кафето и содата по принцип съдържат високи нива кофеин, който действа като диуретик, способстващ за вашата дехидратация. Още по-лошо, содата, обработените плодови сокове и други подсладени напитки са основен източник на фруктоза, която само влошава вашето здраве.

Същото се отнася за изкуствено подсладените напитки. Затова истината се състои в това да пием чиста вода. Но от колко точно вода се нуждаем всеки ден? Въпреки че често повтаряния съвет е да се пият осем чаши вода на ден, това може да е твърде много за някого и недостатъчно за другиго.

Водата, която ви е необходима на ден, може да варира широко и от ден на ден в зависимост от множество фактори, като степента на активност и атмосферните условия.

За щастие вашето тяло разполага с механизъм, който ви казва колко вода трябва да поемете, за да допълните своята нужда от вода. И този механизъм се нарича жажда. А съществува и лесен начин за измерване дали е нужно да пиете повече вода, дори и да не се чувствате жадни.

Как да разчитате знаците, които посочват нуждите от вода на вашето тяло

След като вашето тяло загуби между един и два процента от своето общо водно съдържание, то ще ви сигнализира като ви накара да почувствате жажда. Използването на жаждата като ориентир за това колко вода трябва да пиете, е добър начин да сте сигурни, че вашите индивидуални нужди са покрити, ден за ден.

Но, до момента, в който вашият механизъм за жажда ви алармира, вие може вече да сте до известна степен дехидратирани. Повечето проучвания показват, че около 2/3 от нас са дехидратирани и трябва да пием повече вода.

Това важи с особена сила за възрастните хора. Следователно, разумно е да се запознаем и с някои от другите, по-трудно уловими сигнали, които нашето тяло ни изпраща с цел да ни покаже, че трябва да пием повече вода. Това включва:

Умора и/ или внезапни промени в настроението

Глад, въпреки че скоро сте се хранили

Болки в гърба или ставите

Суха, без блясък кожа и/или ясно изразени бръчки

Рядко уриниране; тъмна, концентрирана урина и/или запек.

Цветът на вашата урина е важен маркер

Освен да се вслушвате в усещането за жажда, друго добро правило е да наблюдавате цвета на урината си. Трябва да пиете достатъчно вода, за да бъде урината ви светложълта.

Тъмната урина е знак, че бъбреците ви задържат течности, за да поддържат вашите телесни функции, което включва детоксикация. Като резултат урината ви изглежда по-концентрирана и по-тъмна. Може би по същата причина и уринирате по-рядко.

Тъй като с възрастта вашият механизъм за жажда става по-малко ефективен, по-възрастните хора трябва да отделят специално внимание на цвета на урината си, за да осигуряват поемането на адекватно количество вода.

Имайте предвид, че рибофлавинът (витамин B2, който е част от повечето мултивитамини) прави урината ви ярка, почти флуоресцентно жълто. Затова, ако приемате добавки, съдържащи B2, може да ви е по-трудно да определите цвета на урината.

Честотата на уриниране също може да се използва за определяне на количеството вода, което да се поема. Един здрав човек уринира средно около седем или осем пъти на ден. Ако урината ви е малко или ако не сте уринирали няколко часа, това също е показател, че не пиете достатъчно вода.

Симптоми за хронична дехидратация

Основните симптоми на дехидратация са: жажда, суха кожа, тъмна урина и умора. Но съществуват и множество други, често пренебрегвани симптоми, които указват, че страдате от по-голяма или по-малка степен на хронична дехидратация. Към тези симптоми се отнасят:

Смущения в храносмилането, като киселини в стомаха и запек

Объркване и/или безпокойство

Инфекции на пикочния тракт

Преждевременно остаряване

Висок холестерол

Дехидратацията е чест проблем сред възрастните

Според скорошно проучване един на всеки пет възрастни не поема достатъчно вода на ден. Сред тези, които не са под наблюдение, числото е дори по-голямо – един на четири. А възрастните хора с деменция са с шест пъти по-голяма вероятност от дехидратация.

Дехидратацията все по-често се среща и сред хора, които приемат повече лекарства. Според BBC News:

“Анализ на смъртните актове за 2013 г., направен от английския институт за национална статистика, показва, че за 1 158 жители под домашна грижа смъртта е свързана с дехидратация, за периода между 2003 и 2012 г.

Но д-р [Лий] Хупър казва, че тези стойности не са точни, тъй като често пациентите спират да се хранят и пият течности към края на живота си. Тя подчертава още, че въпреки че някои от хората, които се лекуват у дома, може да се подобрят, е важно да се отбележи, че идентифицирането на дехидратацията и борбата с причините за нея, често е сложно.

Причините възрастните хора да не поемат достатъчно течности са, че на тази възраст ние губим усещането си за жажда, и оттам възрастните не се чувстват жадни. Или пък решават да не пият течности, поради въздържание, тъй като нямат достатъчно социални контакти или поради слабост или разсеяност.”

Защо не препоръчвам бутилирана вода

Въпреки че пиенето на вода помага за прочистване на токсините, колкото повече нефилтрирана вода поемате, толкова повече замърсители влизат в тялото ви … В повечето случаи водопроводната вода съдържа гама от вредни замърсители, включително флуорид, вторични продукти от дезинфекция, химикали, радиация, тежки метали и фармацевтични вещества. Освен това, трябва да сте внимателни и при къпане с нефилтрирана вода, тъй като лесно може да приемете повече токсини при вдишване под горещия душ отколкото при пиене на водопроводна вода за един цял ден.

Миналата година учени докладваха за откриването на следи от 18 нерегулирани замърсители в една трета от водните проби, събрани от 25 общински комунални съоръжения в различни части на САЩ, включително перфлуоринирани химикали, като перфлуорооктанова киселина (PFOA). Така че, освен да се уверите, че пиете достатъчно вода, друго важно съображение е типа вода, която пиете.

Много хора инстинктивно посягат към бутилирана вода, но има много причини, които говорят за избягване на този вариант. Пиенето на вода от пластмасови бутилки води със себе си сериозни рискове за здравето, свързани с промишлените химикали като бисфенол А и бисфенол S (BPA/BPS), както и фталати, които преминават от самата пластмаса в съдържанието на бутилката. BPA и BPS са естроген-имитиращи химикали, свързани с увреждане на репродуктивната система, поведенчески и проблеми при заучаване, имунна дисфункция и рак на гърдата и простата. Фталатите са и ендокринни разрушители и са свързани с широка гама увреждания в развитието и възпроизводството, както и с рак на черния дроб.

Бутилираната вода струва и около 1 900 повече от цената на обикновената водопроводна вода и може да е, а може и да не е преминала допълнителна обработка. Изследванията показват, че 40 процента от бутилираната вода всъщност е обикновена водопроводна вода, която вероятно е без никакво допълнително филтриране. Докато американската агенция за опазване на околната среда (EPA) изисква от големите обществени доставчици на водопроводна вода да тестват няколко пъти на ден за замърсители, Агенцията по храните и лекарствата (FDA) изисква от частните производители на бутилирана вода да правят тестове за замърсители веднъж на седмица, веднъж на година или веднъж на всеки четири години в зависимост от замърсителя.

Един независим тест, проведен през 2011 г. от Работна група по околната среда (EWG) показва 38 замърсители с ниско ниво в бутилираната вода. Всяка от 10-те тествани марки съдържала средно осем химикала. Открити за дезинфекционни вторични продукти (DBPs), кофеин, Тайленол, нитрат, индустриални химикали, арсеник и бактерии. Флуорид също често присъства както във водопроводната, така и във филтрираната бутилирана вода.

Много бутилирани води всъщност отбелязват специално добавянето на флуорид във водата, така че, ако пиете бутилирана вода, уверете се, че тя е без добавка на флуорид. И последно, но не по значение, пластмасовите бутилки причиняват и големи екологични проблеми поради огромния обем пластмасови отпадъци, които създават; липсата на адекватна способност за рециклиране на пластмаси; както и обема нефт, необходим за производството им.

Здравните предимства на „живата вода”

Отговорът на всички тези въпроси, свързани с тези здравни и екологични въпроси, е да се минимизира или елиминира употребата на пластмасови бутилки за вода. Най-обоснованият и разумен избор от икономическа и екологична гледна точка, който можете да направите, е да си купите и инсталирате воден филтър за своя дом. А относно пластмасовите бутилки, използвайте вместо тях стъклени бутилки за многократна употреба, които имат значително по-малко вредно влияние върху околната среда.

Най-добрата вода, все пак, е тази от естествените извори. Аз не препоръчвам редовното пиене на дестилирана вода. Тя е твърде киселинна и не се препоръчва за продължителна употреба, въпреки че може да бъде полезна за целите на временна детоксификация. Идеалното pH на вашата вода трябва да е от 6.5 до 7.5, което е неутрална стойност. Това, от което се нуждаете, е вода, която е чиста, pH балансирана и „жива”.

Планинската изворна вода е идеална. Тя не само има здравословно pH, но и е „структурирана” по начин, който хората не разбират много добре. Преди време проведох интервю с д-р Джералд Полак по темата. Той е един от водещите в света учени-изследователи, когато става въпрос за разбиране на физиката на водата и какво е нейното значение за вашето здраве. Неговата книга, Четвъртата фаза на водата: Извън твърдо, течно и газообразно състояние, ясно обяснява теорията за четвъртата фаза на водата, която може да бъде само по един начин – новаторска.

Четвъртата фаза на водата е, накратко, живата вода. Наречена е EZ вода— като EZ означава “зона на изключване” – която има отрицателен заряд. Тази вода може да носи енергия, също като батерия, и може да предава енергия. Това е водата, която се съдържа във вашите клетки; дори вашите външноклетъчни тъкани са пълни с EZ вода, поради което той вярва, че е много важно да се пие структурна вода за оптимално здраве.

Аз пия почти без изключение витализирана вода, тъй като станах голям привърженик на Виктор Шаугергер, който преди един век е положил голям новаторски труд по „завихрянето”/ витализирането на водата. Д-р Полак потвърждава, че със създаването на вихър в чаша вода, вие влагате в нея повече енергия и така увеличавате EZ. Водата от дълбоки извори, като изворната вода, е отличен избор, тъй като EZ водата също се създава под налягане. Като допълнителен бонус снабдяването с изворна вода обикновено е безплатно – трябва само да занесете свои съдове. Аз препоръчвам използването на стъклени бутилки/съдове вместо пластмасови, поради вече коментираните по-горе причини.

Здравословни добавки за вкус

Тъй като все повече хора са запознати с опасността, която газираните напитки създават за здравето, индустрията създаде цяла нова серия „здравословни” напитки – т.нар. „функционални” и обогатени води, подсилени с всичко от витамини и минерали до електролити, кислород, фибри и дори протеин. Но ако се вгледате по-внимателно в етикетите, ще откриете шокиращия факт, че са пълни с неприятни съставки, много от които могат да навредят на вашия метаболизъм, хормони и други физиологически процеси. Много от съдържат огромно количество захар, което с нищо не ги прави по-добри от газираните напитки…

В случаите, когато искате лек вкус, просто добавете малко пресен сок от лимон или лайм във водата. Както беше отбелязано с статия на Хъфингтон Поуст, лимоновата вода има над дузина ползи за здравето, от помощ при запек и инфекции на пикочния тракт до засилване на имунната система, пречистване на черния дроб и подобряване на кожата.

Краставица на резени също може да добави освежаващ нюанс. Ако искате лек сладък привкус, добавете малко натурална стевия или Luo Han Guo (ло хан куо), които са сред най-безопасните заместители на захарта. Алтернативно, просто добавете една или две капки екстракт от мента или няколко нарязани листа мента от своята градина. Ако търсите електролитен тип „спортна напитка”, опитайте кокосова вода, която е богат естествен източник на калий и електролити. Потърсете такава, която няма никакви добавки. Или вземете свеж, пресен кокосов орех и се обслужете сами.

За оптимално здраве се нуждаете от чиста вода, и то достатъчно от нея

Няма съмнение, че се нуждаете от чиста вода за оптимално здраве. Просто заменете всички подсладени, бутилирани безалкохолни напитки за чиста вода и поемете по пътя към подобрение на вашето здраве – и вашето тегло. Количеството, обаче, е нещо, което трябва внимателно да определите на база на своите индивидуални особености.

Помнете, че трябва да слушате своето тяло. Жаждата е очевидния сигнал, че е време да се презаредите с течности. Умората и лошото настроение също може да говорят за необходимост от по-голямо количество вода. Може би най-добрият начин за измерван на нуждите от вода, е да наблюдавате цвета на своята урина и колко често уринирате. Средно, здравословният брой посещения в тоалетната е около седем или осем пъти на ден и цветът на урината трябва да е светъл, бледожълт.

Източник:

http://www.zdravei.org

www.mercola.com