Как да консумираме правилно здравословните храни?

3
Добави коментар
clubzdraven
clubzdraven

Точно когато си мислите, че сте започнали да се храните здравословно, се оказва, че някои на вид безобидни навици ви пречат. Научете как да се възползвате в максимална степен от полезните качества на храната, която консумирате. 

 

Дори и да се храните с много плодове и зеленчуци, и да сте включили най-новите и най-велики суперхрани от пазара, това е само половината от пътя към пълноценното здравословно хранене. Другата половина е разбирането на това как да се възползвате в най-голяма степен от ползите от всички тези продукти. Отговор ни дават квалифицирани диетолози, които изтъкват основните  и големи грешки, които ни пречат да извличаме най-много витамини и минерали от своето хранително меню.

Лененото семе

Тези малки семенца имат много ползи за здравето, заключени вътре в тях. Те са с високо съдържание на фибри, полезни за сърцето Омега-3 мастни киселини и лигнани, които са фитохимикали. Но тук трябва да уточним – защо използвахме думата „заключени“. Организмът може да не е в състояние да се възползва от всички тези предимства, когато консумирате цели семена лен. Повечето експерти препоръчват консумирането на ленено семе в смлян вид. Купете го предварително смляно или си го пригответе в домашни условия.

 

Черен чай

Преди да си приготвите поредната чаша черен чай с мляко, чуйте какво имаме да ви кажем. Изследванията показват, че добавянето на млечни продукти към черния чай не влияе върху неговите нива на антиоксиданти, но тази комбинация намалява сърдечно-съдовите ползи за здравето, които се надявате да извлечете с неговата консумация. Млечните протеини могат да се свързват с катехините в чая, което води до по-трудното абсорбиране от организма на тези полезни растителни съединения. Т.е. консумирайте го чист и в неголеми количества.

Броколи

Ако искате да се възползвате от полезните качества на този кръстоцветен зеленчук, ще трябва да устоите на изкушението да го варите или запържвате. Броколите са заредени с витамин С, хлорофил, антиоксиданти и антикарциногенни съединения, като според китайско проучване от 2009 г. е установено, че за да запазите тези ползи за здравето непокътнати, приготвянето на пара е най-добрият метод на готвене на този вид зеленчук. Варенето и пърженето пък предизвикат най-голяма загуба на хранителни вещества.

Ягоди

Какво по-голямо удоволствие и наслада от вкуса на първите сочни летни ягоди, богати на антиоксиданти и витамин С? Къде е уловката? За да се възползвате от пълния спектър от ползи за здравето, съдъражащи се в тях, избягвайте да ги режете по-рано от самото консумиране, защото определени хранителни вещества, в това число витамин C, са чувствителни към светлина и кислород. Когато ягодите са нарязани предварително, повечето хранителни вещества и ползи се губят. Оказва се, че замразените продукти са успели да запазят много от хранителните си вещества, в следствие на което се препоръчват пред консумирането на извънсезонни плодове или зеленчуци, пропътували голямо разстояние, без да са успели да узреят напълно и по естествен начин.

Чесън

За разлика от витамин С, при алицина – ензимът, който се бори с рака и се съдържа в чесъна – се наблюдават ползи от неговото излагане на въздух. За тази цел се препоръчва да оставите нарязания чесън за около 10 минути, преди да го добавите към вашите ястия, за да се възползвате в максимална степен от неговите полезни характеристики.

Пълнозърнестите храни и бобови

Пълнозърнестите, нерафинирани храни и сушени зърна съдържат антиоксидантни съединения, наречени фитати, които могат да се свързват с витамини и минерали в храните и да не им позволяват да се абсорбират от организма. Препоръчваме накисването във вода за една нощ на тези храни, за да се подпомогне освобождаването на фитатите. Освен за да получите максимално количество хранителни вещества като желязо и цинк, процесът на накисване също благоприятства по-малкото работа за храносмилателния тракт.

Кисело мляко

Какво правите с воднистата субстанция, която се намира в кофичката кисело мляко, когато я отваряте? Преди да я изсипете в мивката за пореден път е време да ви разкажем някои неща за правилната консумация на кисело мляко. Тази течност се нарича суроватка и съдържа протеини и витамин В12, заедно с минерали като калций и фосфор. Затова вместо да я изхвърлите, разбъркайте заедно с останалата част от млякото – така че да се запазят всички ползи за здравето. Знаете ли че, когато подлагате на топлинна обработка млякото, то губи пробиотичните си ползи, защото живите и активни култури се унищожават в процеса на готвене, но все пак запазва протеините, калция и витамин D.

Домати

Пресните, зрели домати са идеален завършек за вкусните салати и сандвичи, но ако искате да се възползвате от техния ликопен – фитонутриент, който подсилва способността на тялото да се бори с болестите, то тогава по-добре е да ги готвите. Смята се, че съдържанието на антиоксиданти в доматите се увеличава, когато те са подложени на термична обработка.

Месо на барбекюто

Всеки обича лятното барбекю, но според учените печенето на месо при високи температури над открит пламък може да увеличи риска от рак, като предупреждават, че двата потенциално канцерогенни химикали – хетероциклични амини (HCAs) и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) се образуват, когато месото се готви чрез използване на методи с висока температура, като печене на грил. Не разчитайте само на цвета на месото, за да прецените неговата безопасност, а използвайте термометър за храна, който показва, че месото е приготвено до безопасна минимална вътрешна температура, както е препоръчано от  институциите за контрол на храните.

Аспержи

Препоръчва се тяхното приготвяне на бърза пара (съдържащият се в тях витамин С е водоразтворим), като се подчертава, че важното е крайният зеленчук да е нежен, свеж и хрупкав, вместо мек и на каша. Когато приготвяте аспержите на пара, запазете водата, защото е богата на витамини и минерали и може да я добавите към сос или супа.

Хранете се умерено, с грижа за здравето и удоволствие!

Източник:

http://bit.ly/1EdRqy5

Share to facebook

Tweet