Изварата – протеин на ниска цена

1
Добави коментар
fashion44
fashion44

Изварата е млечен продукт, който се произвежда от различни продукти на млекопреработването – предимно прясно мляко и суроватка.

 

Изварата по магазините, в повечето случаи се произвежда от суроватка – това е най-евтиния продукт, но това не значи че суроватъчната извара не е качествена… Точно обратното – изварата е първокласен източник на протеин! Призвежда се от същата тази суроватка, от която се прави и суроватъчния протеин т.е. консумирайки извара, вие приемате суроватъчен протеин, богат на аминокиселини с разклонена верига.
Има заблуждение, че изварата е богата на бавноусвоимия протеин казеин и много хора хапват извара преди сън с идеята, че така си подсигуряват нощен протеин. Е, това може и да е вярно и в изварата да има казеин, но само ако изварата е направена от мляко, но както казахме – изварата по магазините е суроватъчна, а не млечна..

 

В 100гр извара се съдържат от около 12гр до 18гр белтъчини (зависи от изварата). Това я прави е един от най-добрите източници на протеин и то на изключително достъпна цена. Разфасовка от 500 грама струва между 1,50лв и 2лв.

 

Изварата може да бъде 3 вида:

Пълномаслена – 18% – 20% мазнини;
Полумаслена – 9% – 10% мазнини;
Обезмаслена – без мазнини;

 

Като недостатък на изварата, можем да определим нейния вкус или по-точно липсата на такъв
Качествената извара има лек млечнокисел вкус.
Но пък именно липсата на силно изразен вкус я прави подходяща за много рецепти – може да се комбинира с безброй продукти, в зависимост от режима ви и кулинарните умения..