Имитация на мраморна повърхност

83
Добави коментар
lucynda
lucynda

Имитация на мраморна повърхност

08.09.2009 г.

Мраморът удивлява с красотата на своите несиметрични шарки, но като материал е скъп и тежък. Можете обаче да се възползвате от красотата му, без да се налага да се примирявате с недостатъците – като създадете върху повърхностите имитация на мрамор. Вижте как:

Необходими материали:* поднос за боя * четки за боя – малки художнически и плоски широки * латексова боя в два цвята – бяло (основен слой) и четири нюанса на кафявото (виж нюансите по-долу) * латексов грунд и латексов гланц * сюнгер * бутилка с вода * марля * шкурка размер 220 * парцалчета * полугланцов акрилен лак * дунапренов валяк за боядисване

Четирите кафяви нюанса.

Съвети:

* Преди да започнете работа се поупражнявайте върху дъска, за да постигнете по-добро изпълнение.

* Техниката на рисуване с напречни щрихи се осъществява с диагонални движения с четката по диагонал или чрез пресичащи се щрихи. * При техниката на реактивизиране се добавя вода, за да се обработи отново сектор, който е изсъхнал. * Дръжте наблизо парцалчета, за да избърсвате четките от боята. * Добре е предварително да си набавите някаква визуална мостра за изпълнение на шарката – дори това да е снимка на мраморна повърхност от списание.

Инструкции:1. Грундирайте повърхностите и нанесете базовия слой боя. Когато изсъхне грундът (преди да нанесете базата) леко обработете повърхностите с шкурката и избършете с влажен парцал. 2. Поставете латекса в кафяви нюанси в отделни контейнерчета, като смесите по 1 част боя с 1 част вода и 1 част латексов гланц. Поставете от смесите на първите два нюанса от схемата по-горе на малък сектор и ги смесете деликатно с тампон от марля, за да омекотите линиите.

3. До вече обработения сектор създайте по-тъмна линия, наподобяваща жилка по камъка, като поставите върху повърхността малко от смесите на двата най-крайни нюанса от схемата по-горе. С помощта на суха четка или тампон от марля ги оформете в естествена по форма линия (Фигура А). Имитацията на мрамор няма да изглежда реалистична, ако останат белези от четката, затова използвайте върху тях техниката с напречни щрихи.

Фигура A 4. За да създадете ефект на дълбочина на техниката, бавно обработете секторите с влажен сюнгер, за да реактивизирате шарката. След това с помощта на суха четка внимателно обработете повърхностите чрез техниката с напречни щрихи.

5. Повторете използваните в началото похвати (смесване на нюансите с тампон и създаване на по-тъмни жилки), за да обработите изцяло повърхностите.

6. За да създадете още естествени жилки върху повърхностите, използвайте тънка художническа четка и бял латекс – нанасянето става чрез завъртане и влачене на четката по повърхността (Фигура B). Ако така получената жилка е твърде тъмна, използвайте суха четка, за да разнесете излишъка.

Фигурa B

7. Добавете повече текстура като нанесете малко боя директно върху сюнгера. След това внимателно обработете повърхностите с леки потупващи движения и накрая омекотете със суха четка.

8. Когато сте доволни от постигнатата шарка, нанесете отгоре лак с помощта на дунапреновия валяк за боя.

Източник: Hgtv.com
Посещения: 6993