5 урока за живота, които възрастните могат да научат от децата (видео)

5
Добави коментар
boleyn
boleyn

Обикновено възрастните хора изпълняват ролята на учители. Ние обаче имаме какво да научим и младите и изпълнени с надежда съзнания на децата. 
И тези пет видео клипа го доказват.

1. Как да бъдем мили с другите

Хората често бъркат 6-годишния Грант Пиърс с неговия брат на 1 годинка. Причината е проста. Грант е роден с вродено увреждане, наречена диастрофична дисплазия. В резултат на това той е нисичък и има непорпорционални крайници, пише Goodnet.org.

Това трогателно видео ни запознава с момче, чиято мъдрост надхвърля годините му. То разпространява своето послание за любов и толерантност.

Грант ни показва всички неща, които обича да прави –  например да танцува, да чати в Skype със своя братовчед в Англия и да готви. В един от множеството сладки моменти той казва – „Дори обичам любовта!“.

Заснетият в домашни условия документален клип ни представя ежедневието на Грант – как живее и как се изправя с всекидневните предизвикателства, породени от ниския му ръст. Детето е несломимо. То става, когато падне и използва своята креативност, за да стигне там, където иска.

Грант завършва видеото със съвет, от който всички можем да се поучим: „Ако видите някой като мен, ще осъзнаете, че той е просто човек, като всеки друг. Усмихнете му се , махнете му, кажете „Здравей!“. Може би той ще се окаже вашият нов най-добър приятел.“

 

 

2. Как да се справяме с гнева

В първите няколко секунди от този клип шест годишни деца говорят за емоциите, които изпитват. Те описват натрупването на гнева, умствените процеси и физиологичните реакции с прости думи и с красноречиви метафори.

След това идва ред на проницателността. Тези стряскащо зрели за възрастта си деца обясняват колко лесно е да вдишаш дълбоко и да оставиш емоциите да се уталожат. Децата споделят как се справят с бушуващите чувства по един съзнателен начин – чрез дишане и медитация.

 

 

3. Как да се чувстваме комфортно в собствената си кожа

Бръчки, големи уши и чела – това са все неща, които възрастните искат да променят в себе си.

Как обаче стоят нещата при децата? Какво според вас биха искали те да променят в себе си? Отговорите им, необременени от стандартите за красота, наложени в обществото, са много различни и безкрайно интересни.

 

 

4. Как да повярваме в промяната

Идеализмът може и вече да ви убягва, особено ако сте поживели няколко десетилетия на тази планета. След като изгледате това видео обаче, ще се вдъхновите и ще започнете да вярвате в едно по-светло бъдеще. От Джошуа – едно американско момче, което обича да доставя храна на хората в нужда в неговия квартал – до Кейтлин – момиче от Южна африка, което иска да построи „гигантско сито“, с което да прочисти океана… Тези деца ни показват, че е напълно възможно бъдещето ни да е по-светло.

 

 

5. Как да не съдим книгата по корицата

Това проницателно 2-минутно видео е по-добро от която и да е книга, статия или документален филм, посветен на уврежданията. То e продуцирано от френската асоциация Noemi и ни запознава със социален експеримент, при който родителите са поканени да вземат участие заедно със своите деца в една образователна игра.

Без да издаваме прекалено много, видеото отразява мисията на Noemi – а именно да окуражава обществата да гледат на хората с увреждания като на личностите, каквито са. Да уважават тяхното достойнство и да ги третират като равни.

 

 

Подобни текстове четете в Обекти;