Мъжете, които сами създадоха милиардите си

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Те са най-богатите мъже в света,  от групата на т. нар. „самоизградили се милиардери“. Присъстват редовно в класациите с най-заможните личности в света, но не са родени с кралска корона, не произхождат от заможни столетни родове и не се радват на наследствени имения и благороднически титли. Някои от тях са отрудени предприемачи, които отказват да се пенсионират след 80-годишна възраст. Други са хитри инвеститори, успели да натрупат до милиард долара за ден чрез финансови машинации на пазарите. 

Това са 25-имата мъже на планетата, които сами са създали милиардите си по един или друг начин. Представители са на най-разнообразни индустрии. Изброява ги Business Insider, цитирайки данни на изследователската фирма от САЩ Wealth-X. 

25-ият сред тях е милиардерът от украински произход Лен Блаватник, обявен през 2015 г. за най-богатия човек във Великобритания. Той притежава 20,1 млрд. долара. Има образование от Московския държавен университет, Колумбийския университет и Harvard Business School. През 1986 г. основава Access Industries, с която инвестира в производството на алуминий и химически вещества. В последните години влага средства и в технологични фирми – например в Spotify и Beats. Собственик е на Warner Music, която купи през 2011 г. за 3,3 млрд. долара.

Следван е от Ли Ка-шин – прозорлив инвеститор, един от най-богатите хора в Азия. Той е сред първите, инвестирали във Facebook.

Патрик Драхи е на 23. място. Третият най-богат французин е собственик на Altice, която създава през 2002 г. Мултинационалният холдинг за кабели и телекомуникации работи във Франция, Белгия, Израел, Португалия и Доминиканската република.

22-ри е Фил Найт – създателят на спортния гигант Nike. Той основава фирмата заедно с треньора си преди 50 години, като двамата влагат по 500 долара в бизнес начинанието. Стив Балмър също е сред мъжете, изработили милиардите си. 14 години ексцентричният Балмър управлява Microsoft. В списъка се нарежда и известният инвеститор Карл Айкан, който се радва на състояние от 22,8 млрд. долара и е 20-и.

Леонардо дел Векио е 19-и (Милано, Италия). Той създава Luxottica през 1961 г. – най-големият в света днес търговец на дребно на очила и аксесоари за очите. Luxottica притежава Sunglass Hut, Ray-Ban и Oakley. Тя произвежда очила за луксозни марки като Burberry, Prada и Versace. Малко повече пари от него има милиардерът инвеститор Джордж Сорос, който успява чрез рискова маневра на британския финансов пазар през 1992 г. да натрупа печалба за фонда си от 1 млрд. долара само за един ден.

Шелдън Аделсън е 17-и. Той е собственик на компанията с казина Las Vegas Sands. Голямо богатство натрупва сам и Джак Ма (16-и в света) – бившият китайски учител по английски език създава империята от сайтове Alibaba. Не по-малко богати са и Джордж Лемън от финансовия гигант 3G Capital, Ал-Уалид бин Талал – внук на първия крал на Саудитска Арабия и създател на инвестиционната фирма Kingdom Holding Company през 1980 г. 

13-и е Лий Шау-кий, създател на китайската компания за недвижими имоти Henderson Land Development Company и собственик на 28,3 млрд. долара. Премества се да живее в Хонконг малко след като Мао Дзедун обявява Китайската народна република. 12-и е Сергей Брин от Google. Още повече пари от него имат Лари Пейдж от Google, Майкъл Блумбърг – бившият кмет на Ню Йорк и създател на Bloomberg L.P., Уанг Джианлин – най-богатият китаец, мъж с 18-годишен опит в китайската армия и собственик на компанията за недвижимости Dalian Wanda, Марк Зукърбърг от Facebook, мексиканецът Карлос Слим, Джеф Безос – създателят на Amazon.

Петимата най-богати мъже в света, създали сами милиардите си, са:

5. Ингвар Кампрад, който на 17-годишна възраст основава шведската компания за обзавеждане IKEA и днес притежава 48,1 млрд. долара;

4. Лари Елисън – програмист и предприемач. Заедно с приятели създава Oracle. Днес има 51,5 млрд. долара;

3. Амонсио Ортега, който основава испанската Inditex, чиято марка е Zara. Той притежава над 65 млрд. долара.

2. Уорън Бъфет – един от най-прозорливите милиардери инвеститори на всички времена. Съсътоянието му, натрупано чрез инвестиционния холдинг Berkshire Hathaway, възлиза на 70,1 млрд. долара;

1. Бил Гейтс от Microsoft. Той остава най-богатият човек в света, технологичен предприемач и филантроп. Започва да програмира компютърни системи на 13-годишна възраст. Един от милиардерите е, поели ангажимент да дарят най-малко половината от богатството си след смъртта си. Притежава над 85,7 млрд. долара.