Тайни общества променили света (2-ра част) – Орденът на Източните Тамплиери, Билдербергската група, Илюминати, „Синове на…

1
Добави коментар
nordic
nordic

Орденът на Източните Тамплиери (Orientis Ordo Templi). Най-известният член на тази организация е Алистър Кроули. Този орден, появил се в началото на ХХ век е организация обвита в мистика. Структурата му прилича на масонската. Източните Тамплиери се ползват от ритуали и окултни практики като средства за преход на членовете на ордена от едно ниво на друго. Общата им философия се базира на езотерични принципи и ритуали, като способ за налагане на своята идентичност. Голяма част от знанията си, включително и Mysteria Mystica Maxima тази организация дължи на Алистър Кроули, който бил ръководител на това общество. След смъртта на Кроули популярността на ордена залязла, макар и до днес да има пръснати по цял свят последователи предимно в САЩ, Великобритания, и в някои страни от Европа. Главна практика и учение в ордена било обединението по сексуални пристрастия, наречено: „Поклонничество към фалоса“ и магия на мастурбацията.

Билдербергската група (Bilderberg group) е създадена 1954 г. Тази група няма толкова силно изразени лидери, въпреки че причисляват към организацията: Бена Бернанке, председателя на Федералния резерв на САЩ, бивши служители на крупни корпорации, представителите на холандското и испанското кралско семейство и висши длъжностни лица от Световната банка. Този клуб не е обичайно тайно общество, но борави с много тайни. Под ръководството на това общество се провеждат много срещи на световни лидери, промишлени и медиини магнати. Първоначалната цел на този клуб била да се бори със засилената американизация на Европа след Втората Световна Война, но в последствие се получило делово съглашение между съперниците. Тази група организира тайна неофициална ежегодна конференция в някои от най-известните хотели или курорти по света. Конференцията се състои от около 130 участници, мнозинството от които бивши президенти, министри, банкери и собственици на средства за масова информация. Входът и присъствието на тази конференция се осъществяват само чрез лична покана. Мястото на събитието обикновено се редува – две последователни години в Европа, последвани от една в САЩ или Канада. Заседанията са засекретени, датите не се обявяват официално в пресата. Организацията и безопасността се осъществяват от страната, в която е срещата. Името Билдербергската група идва от названието на хотел „Билдерберг“ в малкия холандски град Остербек, където през май 1954 г. се състояло първото заседание на клуба. Въпреки стремежа да се запази всичко в пълна тайна, понякога е невъзможно да остане в пълна тайна присъствието на едно място на бивши президенти, министър-председатели, крале, принцове и принцеси, канцлери, банкери и представители на крупни корпорации. Това предизвиква голям обществен интерес, а понякога и протести. Случва се членовете на Билдербергската група да спорят и да не могат да постигнат съгласие, но това е добре скрито от медиите и хората. Секретността и безопасността на членовете е строго пазена, а срещите им са пазени от полицейски части и дори изтребители в небето. Сферата на влияние на тази групировка обхваща – финансови кръгове и средства за масова информация. Интересно е твърдението, че тази организация притежава собствено „световно правителство“.

Илюминати. В поп културата и в света на загадъчните конспиративни теории няма и капка съмнение за съществуването на това тайно общество. Илюминатите се появяват в книги, кино, телевизии. Както обикновено повечето хора възприемат илюминатите като мит, въпреки че фактите показват съществуването на такава организация в Германия през 1700 – ната година. По това време членовете на групата се представяли като просветени свободомислещи, представляващи радикална издънка на Просвещението. Но скоро обществото се отвърнало от тази групировка, чиито морални, възпитателни и обществени възгледи били доста радикални. Съществуват слухове, че дисиденти на тази организация умишлено предизвикали Френската революция. Въпреки че тайното общество се „разпаднало“, влиянието му остава силно. Според слуховете то продължило своята дейност тайно, в сянка. На илюминатите се приписва създаването на САЩ и Октомврийската революция в Русия. Думата илюминати до ден днешен всява страх. Конспиративните теории разказват, че това тайно общество успяло да оцелее и сега съществува под формата на правителство в сянка, управляващо световната политика и промишлеността.

„Синове на свободата“ била организирана група дисиденти, които действали на територията на САЩ до Войната за независимост. Нейни известни членове са Пол Ревир, Джон Адамс, Самюел Адамс, Джон Хенкок. Целта им била да предизвикат промяна в британското законодателство относно управлението на колониите. „Синове на свободата“ било обединение на патриоти, които обикновено се срещали в Бостън около един бряст, който получил названието: „дърво на свободата“. Именно там групировката разработвала своята стратегия и планирала диверсионно-терористични актове. Тези диверсионни действия накарали англичаните да преследват „Синове на свободата“. Дори нарекли организацията „Синове на насилието“. Тази организация сеела революционни настроения сред колониите и имала заслуга за популяризирането на фразата: “Няма плащане на налози ако няма представителства на колониите“. Организацията била много известна и нейни фракции имало в 13 колонии. Групировката разграбила и опожарила британския търговки кораб „Гаспи“ в знак на протест срещу колониалната несправедливост и законите. Най-известната акция на тази организация е през 1733 г., когато членове на „Синове на свободата“ преоблечени като индийци изхвърлили товара с чай от борда на британски кораб. Това събитие било началото на Американската революция.

Рицарите на Златния кръг е организация чийто най-известни членове са: Джон Уилкс Бът, Джеси Джеймс и Франклин Пиърс. Това тайно общество действало в САЩ по време на американската Гражданска война. Отначало групировката целяла присъединяване на Мексико, което щяло да компенсира отмяната на робството. Но с началото на бойните действия „Рицарите на Златния кръг“ прехвърлили вниманието си от неоколонизма към новото правителство на Конфедерацията. В организацията имало няколко хиляди последователи, които сформирали даже собствени партизански отряди и започнали набези. В северните щати организацията също набирала голяма популярност. Много вестници и обществени деятели симпатизирали на Юга, в това число и президентът Франклин Пиърс, участващ в „Рицарите на Златния кръг“. За разлика от много тайни общества това не само провеждало своите тайни срещи, но и успяло да сформира собствена армия и да реши проблемите си от позицията на силата. През 1860 г. една войнствена група се опитала да нахлуе в Мексико. Рицарите на Златния кръг разграбвали дилижанси и се опитали да блокират пристанището в Сан Франциско. За кратко те владеели южния щат Ню Мексико. С края на Гражданската война дейността на организацията постепенно затихнала, въпреки че я свързват с убийството на Линкълн.

Продължение от: Тайни общества променили света (1-ва част) – “Черната ръка”, Орденът на асасините, Обществото Туле, “Череп и кости”

© Езомистика

66