Безликите кукли и тяхното предназначение

1
Добави коментар
nordic
nordic

 

кукла “мотанка”, руски вариант

Тези кукли нямат лица, наричат ги „безликите кукли“. За някои хора тези неодушевени предмети изглеждат зловещо, други ги смятат за странно изкуство, но в различните народни култури този вид кукли имат много по-дълбок смисъл и различно предназначение.

Куклите невинаги имали чисто игрово предназначение. Например в Древна Гърция съществувал обичай деца да принасят (“жертват“) в храмовете свои любими  играчки като дарове за боговете и по този начин да измолват тяхната милост и благоразположение.

В руския фолклор понастоящем безликите кукли се изработват и наричат за здраве, щастие, любов, защита на даден човек, за предпазване от нещастия или късмет в определено начинание. Смята се, че когато такава кукла се изработи с цел предпазване здравето на даден човек, тя приема болестите му върху себе си. Материалите, които се използват за изработка се определят от предназначението на куклата. За изработката на тези кукли някои занаятчии нарочно не употребяват игли (т.е. не шият куклите).

Кукла, изпълняваща желания. За основа на кукленското тяло се използват две брезови клонки, закрепени на кръст. На куклата се прави символичен „подарък“ – връзва й се коланче или с лента се връзва главата, косите й. Застава се с куклата пред огледало и се изричат думите: „Виж, колко си красива! Направих ти хубав подарък, а сега ти ми изпълни желание.“ Така силата на куклата се задейства. Колкото повече „подаръци“ има куклата, толкова повече желания е изпълнила, съответно силата й се е увеличила и тя изпълнява желанията по-бързо. Куклата на желанията се пази далеч от хорски очи.

За защита на дома и хубав подарък за новодомци е куклата пазител. Тази кукла се държи на видно място, в центъра на дома и пред нея се слагат монети, морска сол, а понякога се пали и свещ. Куклата спомага за хармонията и благополучието в дома.

Шесторъка кукла без лице – пазител на занаятчиите и хората, изкарващи прехраната си с ръчен труд. Смята се, че тази разновидност на безликите кукли облекчава ръчния труд, предпазва от травми, поддържа сръчността и удоволствието от труда.

Кукла за здраве. Този вид кукли обират болестите на човек и му помагат да оздравее. Можете да палите свещи и четете молитви за оздравяване пред тази кукла. На болно дете се дава да си играе с тази кукла или се слага в креватчето му. Когато болният оздравее куклата се изгаря.

Кукла за финансово благополучие. Такава кукла има в тялото си свита банкнота и се подарява на Нова Година или при започването на някакъв важен етап от живота на човек. Тя може да се носи навсякъде.

Кукла за благополучие и просперитет в семейството. Тази кукла се пълни с жито и се слага на скришно място в дома.

Кукла „защитница“ се изработва с пищни женски форми и символизира закрила. Облечена е в червени дрехи и се окачва на видно място в дома на ниво по-високо от човешки ръст.

Кукла „майка-пазителка“ се изработва с пищна гръд и се държи в креватчето на бъдещото дете до неговото рождение. След раждането се окачва да виси над детето и да го пази от „лоши очи“.

Кукла сватбен талисман. Тази кукла е двойна т.е. състои се от мъжка и женска кукла с обща ръка, която е знак за свързаност и едно цяло на младоженците.

амишка кукла без лице, САЩ

В САЩ парцалени кукли без лице ( “amish dolls”) се изработват от жените амиши, които шият безлики кукли по повеля на тяхната религия, която забранява куклите да имат лица, тъй като всички хора са равни и според Библията нямат право да си изработват каквито и да било идоли, включително и кукли. Сюзън Лорд, живееща в Канзас, Мисури /САЩ, която е с италиянски произход, не е амиш и също изработва такива кукли (“faceless dolls”), казва че липсата на кукленско лице позволява на човек по-добре да визуализира и даде воля на въображението си.

В Украйна има магически обреди, изпълнявани с безликите кукли („мотанки“). Според изследователи „мотанките“ не са кукли за игра. Тези кукли са предназначени за различни обреди за плодородие, земеделие и продължаване на рода. Когато целта на обреда била да закриля реколтата и носи плодородие, за полите на куклата по изгрев слънце закачали житен клас и цветчета. Мъжки кукли не се изработвали. Съществувал и сватбен ритуал, според който дарявали на булката такава кукла замотана в плат като символ на женско плодородие и продължение на рода.

Подобно на вуду куклите при изработката на куклите без лице може да се вложи различен смисъл и голяма доза въображение. Нужно е да се знае, че куклата е просто инструмент, важна е вярата на човек в собственото му желание и доколко добре може да го визуализира чрез дадената кукла.

© Езомистика

20