Как да изберем слънчеви очила?

1
Добави коментар
martin3s
martin3s

   Всички знаем, че през лятото слънчевите лъчи са най-силни и  продължителното излагане на пряка слънчева светлина може да  навреди на кожата ни. Първото за което се сещаме, като се  запътим към плажа е слънцезащитен крем. Благодарение на него  ние предпазваме кожата си от силните слънчеви лъчи. Нека да  наблегнем на нещо, за което малко знаете. Продължителният плаж  под жарките слънчеви лъчи са опасни за очите и зрението ви.  Кожата около очите, включително клепачите е най-тънка и  чувствителна, което я прави особено уязвима към бръчки или  петна, причинени от прекомерното излагане на UV лъчи. 
 Освен кожата, самото око е също е застрашено от слънцето. 
 За да си предпазите зрението и очите, то е желателно да  използвате качествени слънчеви очила. 

   Какво е добре да знаете, преди да закупите слънчеви очила? 

 *Когато купувате слънчеви очила е добре да избягвате тези, на  които е изписано „Поглъща UV лъчите“ (absorbs UV). Това, което  трябва да пише на очилата е 99% или 100% UV, н най-добрият  вариант е да пише UV400. Стикера UV400 означава, че  слънчевите очила блокират ивички UVA и UVB лъчи. 

*Какво значи значи поляризирани очила. Супер популярна фраза сред търговците на очила е да повтарят, че очилата са поляризирани. Поляризираните лещи на слънчевите очила допринасят за намалянето на отблясъците на слънцето, но това е по-скоро за удобство, а не за защита. Така, че когато ви кажат, че слънчевите очила са поляризирани, това никак не значи, че те ще ви защитят. 

*Добре е да знаете, че цвета на лещата не влияе в/у защитата. Много, често сме чували, че тъмните лещи на слънчевите очила по-добре защитават от слънчевите лъчи. Ако слънчевите очила са с UV защита, то цвета и наситеността на лещата нямат никакво значение. Дали ще са розови, сини, зелени, черни или огледални, то очилата ще са еднакво полезни в случая. 

*В случай, че след като сте закупили слънчеви очила и установите, че при използването им изпитвате болка в главата и чувствате дискомфорт в очите, то това е показателно, че сте избрали очила без защита или фалшиви слънчеви очила. Препоръчително е да не ги ползвате, защото това може да е опасно за зрението и очите ви. 

Типове слънчеви очила: 

Очила за ежедневна употреба (Casual Sunglasses): Очилата за ежедневна употреба са предназначени за употреба при отдих, шофиране и разходки. Самото им име говори за употребата им. Това са очилата, които можете да използвате в колата, докато шофирате или очилата, които могат да са ви в чантата, за да могат да са ви на една ръка разстояние за да можете да си ги използвате всекидневни. Този тип очила не са подходящи за плаж, продължително излагане на пряка слънчева светлина или спорт. 

Спортни слънчеви очила: Те са проектирани за бягане, туризъм и колоездене. Този тип слънчеви очила са олекотени. Те са направени от висококачествени материали и в повечето случаи лещите на очилата и рамката са удароустойчиви. 

Специализирани слънчеви очила с висока защита: Тези очила се използват за предпазване на очите и зрението от интезивна слънчева светлина на голяма надморска височина, както и от отразените в снега отблясъци. Те често се отличават с обгръщащи разширения на рамката за да блокират светлината от двете страни.