Древните магически дървета на планетата

2
Добави коментар
arbalet
arbalet

Бет Мун започва да снима вековните гиганти преди 15 години. Сега нейната колекция документира най-древните дървета на планетата. В книгата „Вековни дървета: портрети на времето“ тя събира красиви, потресаващи  изображения на тези мълчаливи гиганти, сякаш надживяли самото време. Представяме ви някои от най-изумителните древни и магически дървета (снимките на Бет Мун – тук)

Сърцето на дракона. Странните дървета са уникални, има ги само на остров Сокотра, Йемен. Клоните им са разперени към небето вече над 500 години. Някога това е било голяма гора, сега дърветата, които са останали от нея са обявени за застрашени.

Дъбът Боуторп е хилядолетен. Масивното дебело дърво се намира в Линкълншир, Англия.

Стражите на Св Едуардс. Стоу-оф-дъ-Уолд, Англия. Засадени по някое време през 18-ти век, тези два тиса вероятно са стояли край тържествения път, който водел към вратата на църквата. Днес са една от забележителностите на това древно място.

Авенюто на баобабите. С елегантна форма и достолепна възраст около 800 години, тези странни и прекрасни баобаби достигат до 30 метра височина. Има само 20-25 дървета в дългото около 250 м Авеню баобабите на о-в Мадагаскар… и никъде другаде.

Байонът на Рилке. Сием Реап, Камбоджа. Корените на този огромен фикус се спускат по покрива на древен будистки храм. Изглежда по-голям всичко наоколо и сякаш по-мощен от времето, камъка и човешките дела в чест на боговете.

Великият Червен чинар в Уелс. За него се знае кога е засаден, защото е в имението на отлични земеделци и страстни любители на големите и стари иглолистни. Още през 1605 год. Сър Уилям Воган залесявал, за да подобри земеделието. Традицията продължила с Джон Воган, който през 1781 год. купил и засадил 5000 иглолистни дървета. По-късно лейди Ана Воган отказала да сече гората, а според историческите записи тази невероятна туя е засадена през 1863 год.

Дървото капок. Обикновено капоките се срещат в джунглата и са гигантски. Тази на снимката е в Маями.

Любовниците. Тези прегърнати баобаби са също една от емблематичните забележителнодти на Мадагаскар.

Дъбът на майора. Едно от най-известните и най-стари дървета в Британия в Шеруудската гора. Дъбът е с обиколка 10 метра и приблизително тегло 23 тона, вероятно на 800-1000 години. Според местния фолклор, Робин Худ имал среща с неговите весели другари под това дърво, докато се криел от шерифа на Нотингам, и заспал под клоните му през нощта.

Най-големият баобаб в света е атракция за всеки, който посети Лимпопо, Южна Африка. Той е на 1700 години, примерно.

Кипарисът на Зороастър. Приблизителната му възраст е 4000 години. Намира се в Абарку, Провинция Язд, Иран.

Сестрите. Две маслиновите дървета в Ливан са надживяли възхода и падението на няколко империи. Според някои източници може да са на 6000-6800 години. Ливанското министерство на туризма е поставило съответната табела пред това национално богатство.