Гинко Билоба

1
Добави коментар
fena3000
fena3000

Гинко Билоба

Това е най-древният вид дърво на Земята, което се е срещало в нейната флора още преди 200 000 години. В Китай го наричат “Дървото на здравето” и го използват повече от 5000 г. Утвърдило се е като един от най-перспективните антиоксиданти, защото неутрализира свободните радикали и абсорбира някои токсични химикали, които иначе биха могли да увредят ДНК и органелите на клетките. Особено полезно е за най-малките кръвоносни съдове – от него те стават здрави и еластични. Това се дължи на подчертано благотворния ефект върху клетъчните мембрани и върху съединителната тъкан. Същевременно Гинко билоба подобрява здравината и еластичността на еритроцитите и улеснява преминаването им през капилярите. Така се подобрява кръвообращението в мозъка, крайниците и навсякъде, където капилярите са особено тесни, притиснати или извити, като например в очите, вътрешното ухо, увредени участъци от мозъка и сърцето и т.н.

Само листата на Гинко Билобата се употребяват с лечебна цел. Те съ­държат флавонгликозиди (проантоцианидини, кверце-тин, кемпферол и други), терпенлактони (гинколиди) и др. Растението действа антиоксидантно, подобрява микроциркулацията в главния мозък и други органи. Възпрепятства слепването на тромбоцитите.

Прилага се за профилактика и укрепване на нервната система, проблеми с мозъчното и периферното кръвообращение, при депресия, смущения в концентрацията и паметта, разстройства на вниманието и/или хиперак­тивност, мигрена, болест на Алцхаймер, за укрепване на сърдечно-съдовата система, при атеросклероза, чупливост на капилярите, световъртеж, шум в ушите, невралгии и невропатии, разсеяност, обърканост, световъртеж, замаяност, липса на енергия, лесна уморяемост, депресия, старческа деменция, шум в ушите, мигрена, астма, атеросклероза, главоболие, различни възпалителни състояния, за под­младяване на организма и много др.Може да подобри състоянието на хора с инсулт и инфаркт, ангина пекторис, диабетна микроангиопатия, синдром на Рейно, болест на Алцхаймер и пр.

Приемането на по-големи дози може да се съпътс­тва с известен стомашно-чревен дискомфорт; при прие­мане заедно с аспирин и антикоагуланти е необходима консултация с лекар за уточняване на дозата.

Гинко Билоба се съдържа в Супер Антиоксидант на АкваСорс/Aquasource/.

Категории:Билки, Блог, Съставки на продуктитеТагове:АкваСорс, билки, Гинко Билоба, полезно, продукти