Златната ябълка – първият анимационен сериал, базиран на българския фолклор

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Златната ябълка – първият анимационен сериал, базиран на българския фолклор

Публикувано на: 2015-06-26 09:58:48 ; Прочетено: 1049 път(и)

Щастливи сме да ви представим проекта ‘Златната ябълка’ – идея на момче, учило и живяло зад граница, вдъхновен от силата на българските традиции и фолклор.

Вече от няколко месеца можете да намерите на сайта ни симпатичните чаши с анимационните герои Вихра, Тина-Пакостина, Овцата, Влад и Бран.

Но нека да започнем от начало:

‘Златната ябълка’ е името на фентъзи анимационен сериал – и то не какъв да е, а първият, базиран на Балканската митология и фолклор.

Идеята хрумва на Димитър Петров преди 3 години, докато все още работи в Cartoon Network Studios, Лондон.  Замисля се, че през последните години държави като Ирландия /с техните леприкони/ и скандинавските страни /с техните викинги/ много успешно успяват да маркетират и изнесат фолклора и митологията си и то именно използвайки анимационната форма /’Смело сърце’ на Дисни и ‘Как да си дресираш дракон’/, и си задава въпроса защо никой не е направил това до сега за Балканския фолклор.

Решава да се върне в България и да види какво може да се направи по този въпрос на местна почва.

Така се ражда проектът ‘Златната ябълка’ – магическа приключенска история за момиче с коса от облак, кукери, самодиви, змейове и един куп горски духове.

Сериалът проследява приключенията на 14-годишната Вихра, чиято коса е облаче, което се променя според настроението й. Това е така, защото тя е наполовина дух, наполовина човек – баща й е змей /дух на бурите/, а майка й е кметица на процъфтяващия град Хан.

Вече повече от век хората и горските духове в региона на града живеят в мир, но ето че мирът е нарушен и изведнъж родителите й се оказват лидери на двете враждуващи страни. За да спаси себе си, семейството си и града, Вихра тръгва да търси златната ябълка – митичен плод, който расте веднъж на 100 години на върха на далечната Кубер планина и според легендите изпълнява желания. Към пътуването й се присъединяват Тина-Пакостина – малка самодива с ангелски глас и буен характер, и братята кукери Влад и Бран, тренирани от малки да се борят със злите духове.

По пътя те ще трябва да се справят с предрасъдаците си, да направят трудни избори, да се изправят срещу страховете си, да се научат, че нещата не винаги са такива, каквито изглеждат.

Макар светът в ‘Златната ябълка’ да изглежда привидно фантастичен, сериалът всъщност се занимава с множество съвременни и доста комплексни тематики. В този смисъл от самото начало Димитър разработва сериала не само за подрастващото поколение, но и за техните родители.

‘Искаме да подготвим един анимационен продукт, който да демонстрира качество на световно ниво и в същото време да покаже на света положителния образ на Балканите – красиви, мистични, изпълнени с легенди, населявани от борбени, трудолюбиви и упорити хора.’, казва Димитър.

‘Един такъв проект ще даде възможност на много млади български дизайнери и аниматори да вложат таланта и уменията си не в чужда продукция, реализирана тук заради по-ниските цени, а в местен продук, предназначен за световния пазар.’

Всяко начало е трудно, но ето че 3 години по-късно зад проекта стоят над 25 човека екип. Сериалът е в късна пре-продукция, което ще рече: историята за всички 24 епизода е готова, главните персонажи са вече разработени като дизайн, можем да се радваме на един куп прекрасни декори и в момента се работи по трейлър.

НО! Тук идва голямата пречка. Не случайно всичко това се разработва вече 3 години – екипът на ‘Златната ябълка’ работят без никакво финансиране, нямат физическо студио и всеки работи в свободното си време. До тук добре, но ето, че сериалът вече навлиза в етапът, след който не може да продължи без финасиране. 
 

Затова решихме да им помогнем. Смятаме, че такъв проект заслужава внимание. Приехме да използваме платформата Laika.bg за събиране на средства за довършването на проекта. Бяха изработени универсални чаши с главните герои от филма, които могат да бъдат поръчани онлайн или закупени намясто от магазина ни в София. 100% от приходите отиват за реализацията на проекта. Горди сме да обявим, че благодарение на сътрудничеството ни, екипът успя да събере средства за първата голяма стъпка по пътя на реализацията – създаването на трейлър и възможността за присъствие на Европейски медиен пазар!

В момента екипът на ‘Златната ябълка’ работят по трейлъра и активно търсят партньорства и финансиране.

Можете да научите повече за проекта на уебсайта им http://goldenappleseries.com, както и да следите развитието му на Facebook страницата им: http://fb.com/goldenappleseries.com.

 

Свързана статия

Публикувано на: 2014-06-06 15:39:19 ; Прочетено: 1100 път(и)

На 5 май от 19:00 ч. в книжарница Greenwich в София беше официалното представяне на новата книга на българския автор Георги Жеков – „Българските суперхрани“. Пред хора от различни социални и вазрастови групи той разказа по вълнуващ и личен начин как се е стигнало до нейното написване. […]

Публикувано на: 2014-04-03 22:50:24 ; Прочетено: 119 път(и)

Започна кампания за насърчаване на четенето сред децата „Походът на книгите“. Чарът на книгата ще бъде представен по нов начин с поредица от събития, сред които посещения на известни българи и четене на приказки в детски градини. […]

 

Няма намерени коментари!