Най-чистата храна според йога

1
Добави коментар

Днес ще поговорим за храненето като част от нашата лична практика и по-конкретно, за най-чистата храна според йога. Преди да минем към практическата част трябва да направим едно лирическо философско отклонение, за да уточним от къде тръгва концепцията за “най-чиста храна” изобщо. Определянето на някои хранителни продукти като чисти е свързано с концепцията за трите гуни.

Според теорията за трите гуни всичко във вселената “чак до стръкчето трева” (Самкхя-карика, 54 стих) се състои от сатва, раджас и тамас елементи. Тези три категории притежават специфични качества и се свързват с определени състояния, преживявания, светоусещания. Най-просто казано (наистина много, много опростено) сатва е елементът, който носи качества като светлина, доброта, живот, любов, раджас е елементът на страстта, подвижността, амбицията, докато тамас е инертен, невеж, ленив принцип. Концепцията за гуните произлиза от Самкхя – най-древната завършена философска система в хиндуизма. Трите гуни се подчиняват на физичния закон за запазване на енергията. С други думи, ние можем да увеличим количеството (присъствието) на една от гуните, но това ще бъде за сметка на някоя друга, защото общото количество енергия се запазва същото.

След това кратко обяснение за трите гуни, предполагам се досетихте, че най-чистата храна според йога е тази, която може да се определи като сатвична. Според аюрведа сатвичната диета се състои от лакто-вегетариански храни, които са пресни, сезонни и натурални, естествени (не химически обработени). Този тип начин на хранене е много обвързан с йога концепцията за умереност, която в случая предполага да не преяждаме. Умереността е представена и във вкусовите характеристика на сатвичната диета – всички 6 вкуса трябва да присъстват редовно в хранителния ни режим, като наблягането на определен вкус (сладко, кисело, солено, т.н.) се смята за признак на тамас гуна. Друг важен елемент от сатвичния стил на хранене е последователността, в която ядем продуктите в едно хранене – започваме с такива, които са богати на протеини и фибри, продължаваме със свежи зеленчуци (салати) и храненето завършва с плодове. Сатвичната диета се предпочита от много практикуващи йоги, тъй като в аюрведа се казва, че този тип храни балансират ума и тялото.

А ето и конкретно представяне на трите гуни в различни храни:

Тамастични храни

месо, в това число и морски дарове – тъй като е мъртва плът
силно обработени храни, fast food
гъби- тъй като не се причисляват към растенията
яйца
чесън и лук (съдържат и раджастична енергия)

Раджастични храни

кофеинови напитки от всякакъв тип (кафе, черен и зелен чай)
черен шоколад
храни със силно изразен сладък, солен, кисел вкус (кисели краставички, например)
пикантни храни и подправки
неузрели плодове и зеленчуци

Сатвични храни

узрели плодове и зеленчуци*
сурови ядки
бобови и житни култури
семена и техни производни (натурално извлечени мазнини, например)
млечни продукти, които не са ферментирали или в процес на гниене

*Според аюрведа суровите плодове и зеленчуци съдържат също раджас елемент, ето защо не се препоръчва суровоядството (и някои хора стават по-раздразнителни по време на пости).

**Въпреки че сатвичната диета е предимно вегетарианска, някои стари текстове препоърчват дивеч, приготвен по специален начин, за хора, възстановяващи се от тежки физически наранявания, бременни жени, малки деца, както и при активно спортуване.

 

Надявам се това кратко въведение в концепцията за трите гуни да ви стимулира да промените хранителния си режим през тази година. Не забравяйте да погледнете табличката за накисване на варива и ядки на Nature Insider.

Желая ви добър апетит!

Хари ом,

Мон ॐ