Аюрведа за алергичен ринит и сенна хрема

1
Добави коментар

Все повече хора се оплакват от алергичен ринит и неговата сезонна разновидност – сенна хрема. Често първата ни реакция е да отидем до аптеката и да се снабдим с пълна торбичка лекарства, които поне да притъпят алергичните симптоми. Преди да изтичате с насълзени очи и течащ нос към близкия фармацевт, ви предлагам да опитате лековете, които предлага аюрведа.

7 начина да облекчим сенна хрема с аюрведа

аюрведа за алергичен ринит

Подобрете кръвообращението – за целта можете да опитате абхянга (масаж с топли масла). Целта на тази практика е да загрее тялото, да раздвижи потока на течностите в него и да ни детоксикира. В домашни условия абхянга е препоръчително да се извършва преди сутрешния душ. Втриите с енергични движения студено пресовано масло (сусамово, синапено или кокосово), оставете го да действа за около 15 минути и изплакнете. Абхянга се предлага като терапия и в различни йога и масажни студиа.

Поемайте повече топли течности – най-подходяща е водата, но можете да разнообразявате с чайове и други топли напитки. По този начин ще освободите тялото от излишната ама (токсините, натрупани в тялото, поради дисбаланс в храносмилането).

Хапвайте леки храни – избягвайте храни, които затрудняват храносмилането и имат слузообразуващ ефект (млечни продукти, бял ориз, бяло брашно и тежки, студени храни). Наблегнете на изобилието от сезонни плодове и зеленчуци.

Не пропускайте обяда – хапнете добре на обяд, когато храносмилателната дейност е най-ефективна. За вечеря оставете по-леки ненатоварващи храни.

Избягвайте индустриални дразнители – ограничете контакта си с почистващи препарати, пестициди и други химичени вещества, които могат да подразнят лигавицата. Съвсем спокойно можете да почиствате дома си с етерични масла (чаеното дърво е особено подходящо, заради антисептичния си ефект).

Хапвайте мед – топла вода с мед и лимон преди закуска е най-ефективният и лесен начин да добавите повече мед в менюто си.

Използвайте джала нети – пречиствйте синусите с нети чайниче ежедневно през сеозна на сенната хрема. Чайничето се пълни с приятно топла вода, добавя се щипка сол, след което се прави промивка.

А сега е ваш ред. Какви начини използвате, за да облекчите сенната хрема?

Бъдете здрави!

Намасте ॐ