Музиката на 90-те

5
Добави коментар
boleyn
boleyn

През 90-години имаше изобилие от всички жанрове, имаше от всичко за всеки! Грънч вълна, техно партита, черна музика, алтернативна музика поп музика и дори бум на чалгата, която не пречеше

През 90-години имаше изобилие от всички жанрове, имаше от всичко за всеки! Грънч вълна, техно партита, черна музика, алтернативна музика поп музика и дори бум на чалгата, която не пречеше на останалата музика да се развива.

Представяме ви 10 от най-емблематичните албуми на 90-те години, които всеки меломан трябва да слуша поне веднъж през живота си.

Nirvana – Nevermind

Издаден на 24-ти септември 1991 година, албумът става номер едно в държави от всички крайща на света. В Nevermind са включени три от най-големите хитове на Nirvana – Come As You Are, Lithium и In Bloom. Проектът е сертифициран като диамантен и е определян от критиците за един от най-добрите албуми за всички времена.

Depeche Mode – Violator

Violator е първият албум на групата стигнал до седма позиция в Топ 10 Billboard 200. Албумът достига челните позиции в чартовете в редица държави, сред които Швейцария, Италия, Германия, и е сертифициран като тройно платинен в САЩ.

Aaliyah – One in a Million

Aaliyah издава албума през 1996 г., когато е едва на 17 години. Продуциран от Timbaland и Missy Elliott, One In A Million отчита рекорден брой продажби и за по-малко от година става двойно платинен.

Radiohead – The Bend

The Bend е вторият студиен албум на групата. достига до 6-то място в Британския албум чарт и става тройно платинен в Обединеното кралство и Канада, и платинен в ЕС и САЩ. Критиците го определят като един от най-добрите съвременни рок албуми.

Fugees – The Score

Вторият и последен албум на триото Fugees е издаден през февруари 1996 г. The Score оглавява R&B/Hip-Hop албум чарта, като четирите реализирани сингъла от проекта също се радват на голям успех. The Score е посочван като един от най-добрите албуми на 90-те от много музикални критици.

Madonna – Ray of Light

Албумът е пуснат на пазара на 3-ти март 1998 г. и до 21-ви март отчита продажби в размер на повече от 3 милиона копия по света. Музикалните критици го определят като един от най-добрите поп шедьоври на 90-те. Превръща се в най-продаваният на всички времена!

Mary J. Blige – My Life

Blige е издаден през 1994 г. и е считан за истински пробив в музикалната кариера на Mary J. My Life получава номинация за награда Грами за най-добър R&B албум и става тройно платинен.

Green Day – Dookie

Албумът е издаден на 1-ви февруари 1994 г. и е най-добре продаваният албум на Green Day до днес. Той дебютира на втора позиция в Американския Billboard 200 и достига челните позиции в чартовете на седем държави, като по този начин гарантира популярност на Green Day.

2Pac – All Eyez On Me

Четвъртият студиен проект на 2Pac е пуснат през 1996 г. и често е споменаван, когато става дума за най-добрите постижения на рап музиката от 90-те години. Албумът продава повече от половин милион копия само през първата си седмица на пазара. Оглавява американския Billboard 200 и Billboard чарта за R&B и хип-хоп албуми.

Marilyn Manson – Antichrist Superstar

Antichrist Superstar е издаден през 1996 година. Продуциран от самият Мерилин Менсън и от Трент Резнър. Албумът води след себе си множество граждански и религиозни протести, но гарантира популярност на музикантите от групата.

Източник: avtora.com