5 храни, които ни правят щастливи

4
Добави коментар

Храната не е само енергия за тялото, тя ни дава много повече. Веществата, които се съдържат в това, което поглъщаме могат да повлият както на физическото ни състояние, така и на менталното. Както има билки, които имат пряк ефект върху цялостното ни състояние, така има и такива храни, които отключват усещането за щастие и спокойствие.

Ето какво да набавим в менюто си, за да се чувстваме по-спокойни, доволни, щастливи и сигурни:

Ананас

Тропическият плод е изключително богат на витамин С, който повишава нивата на серотонин в организма. Това съответно намалява усещането за стрес, агресия, безпомощност и се чувстваме по-добре като цяло. Една малка салата от ананас с мед може да ни зареди с положителна енергия.

Люти чушки

Ако сте почитатели на лютото, имаме добра новина за вас. Лютите чушки спомагат за производството ендорфин от организма. Ендорфинът е известен като хормонът на насладата. Така малко люто на масата можете да си осигурите един приятен ден. Освен това лютите чушлета са естествен афродизиак.

Виж още: Храни, забранени със закон

Малини

Малините съдържат в себе си изключително важният триптофан, който е сред 20-те основни аминокиселини и не се произвежда от човешкия организъм. Следователно трябва да си го доставяме чрез храната. При ниски нива на триптофан в човешкото тяло, паметта се влошава, склонни сме към агресия и негативизъм. Затова малините могат да ни осигурят емоционален баланс.

Магданоз

Това, което е най-ценно в магданоза, е етеричното масло апиол, който успешно се бори с лошото настроение.

Черен шоколад

30 грама черен шоколад на ден могат да създадат оптимално количество серотонин – хормонът на щастието, достатъчно ни за цял ден. Не трябва да прекаляваме обаче, тъй като много серотонин в мозъка може да предизвика усещане за нервност и прекомерна възбуда.

Източник и снимки: bulevard.bg