Как да изкарате 1100 евро в Утрехт, без да работите

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

В холандският град Утрехт на практика скоро няма да има безработни. Градът започва програма за въвеждане на месечна заплата на всички свои граждани – независимо от това дали работят или не, съобщава в. De Telegraf.

Експериментът, в който общината ще си партнира с Утрехтския университет, стартира от 1 януари 2016 г., като първоначално ще включва 300 доброволци, които ще получават по 1100 евро всеки месец в продължение на три години. Парите ще се дават без да се извършва какъвто и да е труд. Фактически, изкарвате пари без да ставате от леглото, гледайки телевизия в хола.

Каква е целта?

Целта е да се провери как действа системата за социално благоденствие, известна като „Безусловен базов доход“ (Uncoditional Basic Income).

Организацията Basic Income Earth Network обяснява, че системата за „безусловен базов доход“ представлява „форма на гарантиран минимален доход, който се различава значително от този, които в момента съществува в много европейски държави като разликите са най-малко три:

–          Изплаща се на хората индивидуално, а не на домакинство

–          Изплаща се независимо какви други доходи има индивидът

–          Изплаща се без да се изисква от индивида упражняване на труд или от желанието му да се приеме работа, ако му бъде предложена

Първоначално експериментът ще стартира с 300 души, след това постепенно ще обхваща все повече доброволци, докато накрая покрие целия град. По актуални данни населението на Утрехт е 330 772 души.

Ако експериментът се развие успешно, след Утрехт ще последват още осем холандски града, които са изявили желание да се присъединят към проекта. Сред тях са Хага, Нимеген, Вагенинген, Тилбург и  Грьонинген.

Холандия е известна като държавата с най-добри условия за труд в Европа. Там най-много хора в рамките на ЕС работят на непълен работен ден – над 46% от трудоспособното население.

Повече за Безусловния базов доход прочетете тук.

Етикети:

безработица | Холандия | Утрехт | безусловен базов доход