10-те най-скъпи града в света

6
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 12.07.2012

Публикувано наскоро проучване на консултантската компания Mercer Consulting разкри, че в последната година цената на живота в северноамериканските, азиатските и африканските градове расте, въпреки глобалното икономическо забавяне. Компанията е проучила 214 града по света, като е използвала за база Ню Йорк. От тях специалистите на Mercer подредиха 10-те на скъпи града в света, като справката е била изготвена на базата на цените на над 200 стоки и услуги, сред които недвижими имоти, транспорт, храна, облекло и забавления през свободното време.

10. Нагоя, Япония

Тази година японският град Нагоя за първи път влиза в топ 10 в класацията на най-скъпите градове, след като миналата година беше на 11-то, а през 2010 г. – на 19-то място. Нагоя е основен пристанищен град в Япония, на остров Хоншу, край Тихия океан, административен център на префектура Айчи. Градът е център на японската автомобилна индустрия и важно място за бизнеса на световните лидери в бранша Toyota, Honda, General Motors и Volkswagen. Развитата индустрия в Нагоя привлича много чужденци и имигранти. Търсенето на жилища е засилено, което е предпоставка и за ръст на цените на имотите в региона. Въпреки това разходите по наема на стандартен двустаен апартамент в Нагоя са два пъти по-ниски в сравнение с тези в Токио. Що се отнася до храната и напитките обаче, Нагоя е също толкова скъп град, колкото и столицата на Япония. Чаша кафе струва 6,38 долара, галон бензин е 6,7 долара (около 1,7 долара литъра), а международен ежедневник – почти 7 долара.

9. Хонконг, Китай

Хонконг е специален административен район на Китай, бивша територия на Великобритания, разположена в Югоизточен Китай, на брега на Южнокитайско море. Мегаполисът запазва за втора поредна година 9-та позиция в класацията на Mercer. Най-сериозно перо в бюджета на чужденците, които живеят в Хонконг е наемът на жилище. Средният месечен наем на двустайно жилище в Хонконг е скочил с 1 300 долара от 5 800 долара през 2011 г. до близо 7 100 долара през настоящата година. Градът е един от най-гъстонаселените в света и има недостиг на жилища, затова между 2006 и 2011 г. цените на имотите скочиха с близо 100%, показват данни на компанията Knight Frank. В последната година са поскъпнали също така горивата и храните, като кафето гони 7 долара чашката, а бензинът е малко над 8 долара за галон (повече от 2 долара литъра).

8. Нджамена, Чад

Нджамена е столицата и икономическият център на африканската държава Чад. Разположен е близо до мястото, където река Шари се пресича с река Логон в югозападната част на страната, на границата с Камерун. Нджамена е също столица и на префектурата Шари-Багирми. В града са разположени Университетът на Чад и Националното училище по администрация. Тази година Нджамена е класирана като 8-я най-скъп град в света, докато миналата заемаше петото място в класацията на Mercer. Основната причина за скъпия живот в града е трудното намиране на подходящо и безопасно място за настаняване на чужденците, които работят в Чад. Малкото налични места са екстремно скъпи. Компаниите, които изпращат свои работници и служители в града, трябва да се погрижат и за тяхната безопасност, което допълнително натоварва разходите. Цената на живота в Чад се вдига заради петролната индустрия. Едно хранене в закусвалня например излиза 25 долара, кафето е над 3 долара, а галонът бензин е над 6 долара (близо 2 долара литъра).

7. Сингапур

Република Сингапур е островен град-държава в Югоизточна Азия, разположена в южната част на Малайския полуостров. Тя е най-развитата икономически страна в Югоизточна Азия, с процъфтяваща индустрия – корабостроене, електроника, електротехника, мощна нефто-химическа промишленост. Контейнерното пристанище на Сингапур е най-голямото в света по брой обработени контейнери за 2005, 2006 и 2007 година. Сингапур е и финансовият център на Югоизточна Азия. Този град-държава, както и другите големи азиатски финансови центрове, привлича сериозна вълна от чужденци, заети в международните корпорации. Логично градът се изкачва в класацията на Mercer за най-скъпите градове в света, като тази година се придвижва с две места до 7-та позиция.
Освен, че разходите за наемане на жилище и цените на имотите са изключително високи в сравнение с Югоизточна Азия, в Сингапур излиза скъпо и да притежаваш собствен автомобил. Разрешителното за закупуване на кола може да струва от 46 до над 67 хил. долара. Цените на 10-годишните разрешителни са се повишили с 40% от началото на годината, което е вдигнало и цените на автомобилите. Заради високия стандарт на живот чужденците, които работят в Сингапур, обикновено получават по-високи заплати. Резултатите от проучване на HSBC показват, че повече от половината от чуждите служители и работници през миналата година са получили над 200 хил. долара годишна заплата.

6. Цюрих, Швейцария

Цюрих е най-големият град в Швейцария, административен център на едноименния кантон. Градът е най-голямото търговско средище в Швейцария и притежава най-голямото летище в страната. Цюрих е дом на големите швейцарски банкови гиганти, сред които UBS и Credit Suisse. Градът е атрактивна дестинация за големите международни компании, които искат да се възползват от данъчните предимства на Швейцария. Стандартът на живот там обаче е изключително висок. Градът е трети в света по качество на образованието, добри данъци и сигурност и безопасност. това е сериозен мотив за инвеститорите в имоти да закупят жилище в Цюрих, посочват от Knight Frank. Докато повечето европейски градове са паднали в класацията на най-скъпите градове в света, силният швейцарски франк е повишил цената на живота в града. И докато в подреждането на Mercer Цюрих е 6-ти, то в класацията на Economist Intelligence Unit (EIU) градът е първи.

5. Женева, Швейцария

Женева е град в Югозападна Швейцария и е главен административен център на едноименния кантон. Градът е седалище на много европейски и световни организации и е вторият по големина град в страната след Цюрих. Тази година Женева отново е петият най-скъп град в света, като запазва позициите си в последните три години. Причините за поскъпването на живота в Женева са същите – силният швейцарски франк. Само наемът на двустаен апартамент в града е скочил с около 300 долара до 4 800 долара месечно. Въпреки това градът привлича сериозен имигрантски поток и 44% от населението му са чужденци. Не случайно там се намират и най-скъпите частни училища в света. Швейцария като цяло е известна с качественото си образование, което също допринася за поскъпването на живота в страната.

4. Москва, Русия

Москва е столицата на Русия, намира се на едноименната река Москва и е с площ 1097,12 km². Градът е най-населеният в Европа с близо 10,5 милиона жители, преброени през 2006 година. Москва се намира в Централния федерален окръг, административен център е на Московска област (без да влиза в нея), като има специален статут на субект на Руската федерация. От 2010 година градът запазва 4-та позиция в класацията на най-скъпите градове в света. Въпреки широкоразпространените опасения за корупцията, замърсяването и утежняването на трафика, Москва е топ дестинация за чужденци, тъй като е водещ бизнес център. Руската столица привлича много повече инвестиции, отколкото всеки един друг руски град. Най-сериозен принос за поскъпването на живота в Москва имат растящите разходи за наеми. Търсенето на луксозни имоти в града е изключително силно, което допълнително надува цените.

3. Осака, Япония

Осака е главен административен център на японската префектура Осака и третия по-големина град в Япония. Градът е разположен на остров Хоншу, на устието на река Йодо. Той е историческата и търговската столица на Япония и е един от най-добре развитите индустриални центрове и пристанища в страната. Тази година Осака е класиран на трето място в света по скъп живот, след като миналата година беше 6-ти. Заради гъстото население, в града има и недостиг на жилища, което допълнително натоварва бюджета с разходи за наем. Силната йена също оказва негативно влияние върху стандарта на живот на чужденците.

2. Луанда, Ангола

Луанда, столицата на втория най-голям африкански производител на петрол – Ангола, тази година изгуби първото място в класацията на най-скъпите градове в света. Бумът на петролната индустрия помогна на Ангола да стане третата най-голяма икономика в Субсахарска Африка след ЮАР и Нигерия. Продажбите на петрол формират около 95% от износа на страната, а правителството очаква икономическият ръст през настоящата година да достигне над 12%. Най-сериозно перо от бюджета на чужденците в Луанда е наемът. Въпреки, че наемните нива на стандартен двустаен апартамент са паднали с 500 долара през миналата година, наемът остава висок – около 6 500 долара. Цените се надуват допълнително от инфлацията, която през март беше над 11%.

1. Токио, Япония

Тази година най-скъпият град за живеене в света е японската столица Токио. В последните пет години градът заема или първата, или втората позиция в класацията. Токио е японският икономически център и най-желано място за живеене от чужденците. Градът е толкова голям, че понякога разстоянието от предградията до центъра достига 60 километра и въпреки това предлагането не успява да настигне търсенето. Компаниите обаче масово режат разходи и съкращават работници, което вероятно ще удари и без това затрудненият заради демографската картина пазар на жилища в Токио.

Коментари

коментар(а)

Подобни: градове, икономика, пари