Кодекс Серафинианус: Най-странната книга на света

5
Добави коментар

Най-странната книга на света

Кодекс Серафинианус

Ако някога сте се чудили кои са най-странните книги на света, Кодекс Серафинианус определено води класацията. Публикувана през 1981, Кодекс Серафинианус представлява илюстрована енциклопедия на фантастичен свят. Изключително детайлни, сложни и цветни, илюстрациите сами по себе си представляват произведение на изкуството, но това, което прави Кодекса наистина странен е, че всичките 350 страници са написани изцяло на несъщестуващ (и до момента неразшифорван) език.

Илюстрациите в една от най-странните книги на света могат да бъдат описани само с една дума “психеделични”. Абстрактните картини представляват риби с човешки очи и любовна двойка, която постепенно се превръща в два крокодила. Според някои, илюстрациите са сюреалистични пародии на съвременния свят – като, например, дървото, растящо под формата на стол, само за да бъде отрязано и превърнато в такъв в последствие.

Някои от страниците на Кодекса са изцяло изпълнени с текст, други включват множество таблици, графики и фигури. По съдържание, подредба и устройство, Кодексът наподобява истинска енциклопедия… но е изпълнен с подробни илюстрации на несъществуващи фауна и флора, храни, устройства и дори човешка анатомия.

За повечето хора обаче Кодекс Серафинианус е като пътеводител към измислен, извънземен свят. Текстът, придружаващ илюстрациите, е написан на ръка и абсолютно неразбираем. Автор на Кодекса е Луиджи Серафини, италиански архитект и художник, който признава, че е взимал мескалин (халюциногенен опиат), докато е работил по Кодекса. Интервю със създателя на Кодекса можете да прочетете тук, а някои от по-интересните илюстрации – в галерията (клик на изображенията за цял размер).

Езикът на Кодекс Серафинианус е мистерия за криптографите и лингвистите. Самият автор обяснява, че текстът е резултат на така нареченото “автоматично писане”. Идеята на книгата е да пресъздаде усещането, което малките деца изпитват, разглеждайки енциклопедия или книга “за възрастни”.

Самият Кодекс трудно може да бъде намерен, но пък пълните илюстрации са достъпни онлайн – например, тук, а книгата може да бъде поръчана онлайн или свалена в pdf формат.

«Назад