Уникални кадри: Родопите треперят – стартира събора в Рожен. Вижте сега и преди!

6
Добави коментар

rozhen.bg

На Роженските поляни започва Съборът на народното творчество и животновъдството „Рожен 2015“, наследник на Националния фолклорен събор „Рожен“, чието последно издание бе през 2006 г. Той ще продължи три дни.

Историята на Роженския събор надхвърля век. В миналото той е бил място за срещи на разделени родове и комитски дружини, за сватби и и за общение чрез музика. Лудите глави, комитите на Родопите, са били и гайдари, а бунтовните планове за освобождение на родната земя са правени с песни на уста, сочат хрониките и легендите.

rozhen.bg

Смята се, че на Капитан Петко Войвода принадлежи идеята за обединяване в един голям събор на четирите летни празника в района на Рожен. Началото е поставено през 1898 г. по инициативата на отец Ангел Инджов, съратник на Петко Войвода.

Свещеникът-бунтовник е активен член на Македоно-Одринската революционна организация, осъден от военен съд в Турция на 15 г. затвор и заточение, но освободен с амнистия през 1902 г.

Изследвания на историци от Държавния архив в Смолян показват, че съборът е имал своята роля в освободителното движение.

На Рожен в миналото се срещат и хайдушките дружини, които чертаят планове за освобождение и за присъединяване на откъснатите територии към България, неведнъж тук се събирали и четниците на Пею Шишманов, обяснява пред БТА Зоя Начева, директор на архива в Смолян.

rozhen.bg

Един от запомнящите се събори от онези бунтовни години е събирането през 1908 г., когато на Рожен се долавя и оптимизма на българите, подхранен от събитията около младотурската революция. В архива в Смолян се съхраняват оригинални снимки от събора през тази година, на които редом с цивилното население се виждат български и турски войници и офицери, охраняващи границата.

На Рожен до 1912 г. са се събирали родове и приятели, останали от двете страни на границата. На поляните пристигали гости от „Стара България“, както родопчани тогава наричали своите събратя в освободените вече земи. В съборните дни се отваряла границата, която до 1912 г. минавала именно по билото на Рожен.

Присъствието на хайдути на събора е запазено и в родопския фолклор. Гайдарят Костадин Илчев, основател на „101 каба гайди“, разказва пред БТА запята от Георги Чилингиров – един от най-известните български народни певци, песен за комитите. Споменатите в песента Хвойньо и Лютата са сред емблематичните комити на Родопите.

„Хвойньо Войвода е свирил на гайда, виждал съм неговата гайда заедно с ножове и пищови“, обяснява Илчев. Синът на Хвойньо Войвода – Аспарух, продължил гайдарската традиция, той е бил един от изпълнителите в оркестър „100 каба гайди“. Първата проява на именития оркестър е свързана с по-новата история на Роженския събор.

„100 каба“ гайди зазвучават пред публика на събора на Рожен през 1961 г. За откриването на възстановения събор на Рожен днес ще свирят и двата гайдарски смолянски състава „100 каба гайди“ и „101 каба гайди“.

Роженските поляни ще бъдат огласени от изпълнението на общо 400 родопски и калоферски гайди. „Гайдата е стар инструмент, хайдутите с нея са били закърмени, там са намирали утеха“, смята Костадин Илчев. И допълва, че на съвременните събори на Рожен хората идват най-вече заради гайдите.

През 9-годишното прекъсване на Роженската традиция, хора от цялата страна му се обаждат да питат кога отново ще има събор. Съберат ли се гайдари, разговорът неизменно стига до Рожен и спомените за представянето на „100 каба гайди“ през 1961 г., допълва Илчев.

Според него създателят на знаменития оркестър, покойният Апостол Кисьов е направил най-много за съхраняването и популяризирането на родопската гайда.

rozhen.bg

Световноизвестната продуцентска компания IMS PRODUCTIONS пък изпраща специален свой екип да снима Роженския събор. Англичаните са заинтригувани от богатата програма на традиционни български демонстрации и надпревари, характерни само за нашата страна.

Продуцентът Родри Евънс и операторът Андрю Мот в продължение на 5 дни ще са в Родопите, за да отразят уникалния български фестивал на народното творчество, животновъдството и занаятите. Те ще снимат състезанията по ръчно стрижба на овце, ръчното доене на овце, народните борби, нестинарството, изложението на овчарските кучета, демонстрациите на бойни умения, ревютата на автентични носии и надпяванията.

IMS PRODUCTIONS произвежда популярното по цял свят магазинно предаване Trans World Sport, което се излъчва в 180 държави. Компанията направи през последните дсесетина години портретни филми за няколко легендарни български спортисти: Йордан Йовчев, Стефка Костадинова, Кубрат Пулев, Армен Назарян и др.

Този път обаче целта на продецентите е да отразят Роженския събор като събитие с изключително значение и уникален формат. За целта те възнамеряват да направят 12 минутен документален филм, който да се излъчи в едно от следващите издания на Trans World Sport.