Летящи риби

155
Добави коментар
Segmadis
Segmadis

– September 9, 2009Публикувано в: Природа, Снимки и Клипчета

34 Flares

34 Flares

×

Сигурно всички са чували за тези уникални риби, които без проблеми прелитат по над 200 метра във въздуха над водата. Аз лично като малък винаги съм се чудел как може риба да лети, но както се оказва не е невъзможно и това.

Всъщност тези риби не летят в буквалния смисъл на думата, както примерно го правят птиците. Летящите риби по – скоро се носят над вълните на принципа на делтапланерите.

Известни са около 40 вида такива риби, като се предполага, че те са развили тази способност за да могат да избягват от враговете си под водата, а какъв по – добър начин за това от въздуха, където хищниците не могат да ги достигнат.

Как излитат над водата ли? Ами начинът е сравнително прост, тези риби набират достатъчно висока скорост под водата, достигат до около 70 км/ч и след това просто излитат над нея, като почват да планират над вълните. Навигацията извършват със задната си опашка, която е вертикална, точно каквато е системата и при самолетите.

На по – горната снимка е показана такава риба, която вместо с две е с четири “крила” рекордът за най – дълъг полет на такъв вид риба е малко над 400 метра.

 

Neshtoto.com