Как да си направя бадемово мляко?

1
Добави коментар

Много наши читатели ни писаха, за да ни „подканят“ да напишем нашето предложение за бадемово мляко. Ми като толкова ни натискате, какво да правим, угаждаме ви, все пак сте ни най-скъпи!

Ето я рецептата…

Необходими продукти:

1 чаша сурови бадеми, за предпочитане органични (био)
2 чаши вода, плюс още за накисване
подсладители като мед, захар, агаве сироп или кленов сироп на вкус и по желание

Оборудване:

стъклени буркани или купички, които се затварят
цедка
мерителна чашка
Blender или кухненски робот
ситна мрежа или марля

Ето как се прави:

 

Накиснете бадемите за една нощ или до 2 дни. Поставете бадемите в купа, която се покрива с около един сантиметър вода. Те ще набъбнат, тъй като абсорбират водата. Оставя се да престои, непокрита, за една нощ или до 2 дни. Колкото по-дълго бадемите се накисват, толкова видът на млякото ще е по-кремообразен и хомогенен.
Изцеждане и изплакване на бадемите. Изсипете водата, в която са киснали бадемите и ги изплакнете обилно под хладно течаща вода. В този момент, бадемите трябва да се чувстват малко по-мекички, ако ги стиснете.
Сложете бадемите и водата (2 чаши)  в блендер. Поставете бадемите в блендера изсипете 2 чаши вода.
Пасирайте на най-високата скорост в продължение на 2 минути.  Бадемите трябва да се разбият на много фин грис и водата трябва да стане бяла и непрозрачна.(Ако използвате кухненски робот, пасирайте общо 4 минути, като спирате от време на време, за да изстържете надолу залепналия остатък от бадем по стените.)
Изцеждане на бадемите №2. Прецедете водата от бадемите с помощта на марля или ситна мрежа. Притискайте отгоре, за да се отцеди водата от бадемите напълно. Това е бадемовото мляко!
Подсладете на вкус. Тук няма да поставим ограничения, а само препоръка – използвайте малко кленов сироп, получава се доста добре.
Сложете в хладилник бадемово мляко или пийте веднага. Съхранявайте бадемово мляко в стъклени буркани, които се затварят в хладилника и консумирайте до 2 дни

Забележка: остатъците от бадемите могат да се използват за добавка овесена каша или към любимото ви мюсли.