Турция атакува по въздух Ислямска държава

3
Добави коментар
arbalet
arbalet

Турция уведоми вчера ООН, че е предприела въздушни удари срещу „Ислямска държава“, защото сирийското правителство нито е способно, нито желае да се справи с радикалната ислямистка групировка, предаде Ройтерс.

Турция се сблъска с нарастващо трансгранично насилие по протежение на 900-километровата си граница със Сирия, където „Ислямска държава“ се възползва от продължаващата вече над четири години гражданска война, за да завземе обширни територии.

В писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и Съвета за сигурност Турция оправдава действията си, като се позовава на Член 51 от Устава на ООН, който се отнася до отделното и колективно право на самоотбрана срещу въоръжено нападение.

„Очевидно е, че режимът в Сирия нито е способен, нито желае да пресече тези заплахи, произтичащи от неговата територия, което несъмнено излага на опасност сигурността на Турция и нейните граждани“, пише във видяното от Ройтерс писмо на заместник постоянния представител на Анкара в ООН, Левент Елер.

„Сирия се превърна в убежище за Ислямска държава. Този район се използва за обучение, планиране, финансиране и извършване на трансгранични нападения“, посочва дипломатът.

Турски самолети атакуваха цели на „Ислямска държава“ в Сирия вчера и по този начин се присъединиха към оглавяваната от САЩ международна коалиция, която бомбардира мишени на групировката в Сирия от десет месеца.
По думите на Елер Турция е инициирала „необходимите и съразмерни действия срещу Ислямска държава в Сирия, включително в координация с отделни членове на Глобалната коалиция, за да парира терористичната заплаха и да предпази територията и гражданите си“.

Според Член 51 от Устава на ООН 15-членният Съвет за сигурност трябва незабавно да бъде уведомяван за всякакви действия, предприемани от държави за самозащита срещу въоръжено нападение.

След като дълго време с неохота бе партньор на оглавяваната от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“, Турция се съгласи също нейни военновъздушни бази да се използват от Вашингтон и коалиционните самолети за удари срещу групировката.

Междувременно турски бойни самолети предприеха нападения срещу лагери на радикалната Кюрдска работническа партия в Северен Ирак снощи, съобщиха осведомителната агенция Доган и други турски медии, цитирани от Ройтерс.

Ройтерс отбелязва, че засега не може да потвърди информацията.

ТАСС съобщава, също цитирайки турски медии, че снощните авиоудари са преминали в две фази. Първата е била срещу цели на „Ислямска държава“ в Сирия. Използвани са авиобомби с лазерно насочване. Има сведения, че освен турски изтребители са били задействани и такива на международната коалиция, на която Анкара разреши да ползва авиобазите й.

Втората фаза, в която са участвали изтребители Ф-16, разположени в база в Диарбекир, са навлезли в Северен Ирак, в пограничните райони Зап, Метина, Басян и Авашин. Там има лагери на ПКК. Местни източници съобщават, че военновздушните сили са нанесли удари по пет лагера на кюрдските бойци.

ТАСС отбелязва, че засега няма информация от официални източници за тези операции.

(БТА)
 

Източник: http://www.dnes.bg