Медведев оптимист за „Турски поток“

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Преговорите с изпълнителите в изграждането на първата линия на газопровода „Турски поток“ ще започнат в най-скоро време, заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за словенския вестник ДЕЛО, цитиран от ТАСС.

„Провежда се съгласуване на проекта на руско-турското междуправителствено споразумение“, каза Медведев.

„В най-скоро време ще започнат преговорите с компаниите, които ще прокарат първата линия на газопровода“.

Руският премиер подчерта, че „Турски поток“ е ключов проект, който трябва да осигури непрекъснати доставки на руски газ за Европа и преди всичко за югоизточната й част.

„Очакваме да бъде построен в планираните срокове и за това има основания“, заяви Медведев. Той напомни, че на 22 юни Турция е издала разрешение за инженерни проучвания за морския участък на газопровода. Документът предвижда да се извършат проучвания за първата линия на съоръжението в изключителната икономическа зона на Турция, както и в нейните териториални води.

„Турски поток в пълна степен отговаря на интересите на Русия и Турция“, уверен е Медведев. „Освен Турция своят интерес към проекта вече потвърдиха Унгария, Гърция, Македония и Сърбия. Самият живот ни подсказва колко необходими са новите енергийни трасета. Икономиките на европейските страни трябва да се развиват в условията на стабилно снабдяване със суровини“.

В интервюто Медведев заяви също, че съдбата на проекта „Южен поток“ за пореден път е убедила Русия, че в Европа политическите съображения вземат връх над логиката и икономическия разум. По думите му проектът е станал жертва на „бюрокрацията в Брюксел“.

„Но независимо от това ние сме готови да развиваме енергийно сътрудничество с Европейския съюз, да строим алтернативни маршрути за доставка, за да удовлетворяваме в перспектива растящите потребности на европейските икономики“, добави той и подчерта, че Русия винаги е била и ще бъде надежден доставчик на европейските пазари.

Руският премиер също така не изключи договорът за газовия транзит с Украйна да се удължи след 2020 г., но при изгодни за Русия условия.

„Практиката показва, че да се правят прогнози за перспективите за украинския транзит е нещо изключително неблагодарно, но очевидно няма да удължаваме транзитния договор с Украйна при неизгодни за нас условия“, заяви Медведев. Той напомни, че срокът на сегашния контракт изтича на 1 януари 2020 г.

(БТА)

Източник: http://www.dnes.bg