Лечение на ракови заболявания от заразена риба

1
Добави коментар
rakat
rakat

Патогенната бактерия Yersinia ruckeri нападаща рибите, може да се окаже, че ще бъде много ефективна в борбата с раковите заболявания.

Yersinia ruckeri може да причини бобонна чума и сериозни гастро-интестинални заболявания при човека. Също така нападнала колониите от риби може да унищожи всички индивиди в колонията, което нанася огромни загуби на риболовната индустрия и всяка година загубите за рибарите са огромни.

Учените от Университета във Фрайбург са изолирали токсина Afp18 от бактериални колонии. Този токсин представлява вид ензим, който блокира действието на RhoA протеина при човека и рибите. Този протеин има важни функции в клетката, като например изграждане на актинови филаменти, които са важни не само за деленето на клетката но и за разпространението на метастазите при раково болни.

 

Afp18 причинява захващането на N-ацетилглюкозамин в аминокиселината Тирозин в протеина RhoA, което блокира неговото действие и води до разрушаване на актина в клетките. Това от своя страна спира деленето на клетката и тя в крайна сметка умира. Също така може да предотврати и метастазирането на много видове ракови заболявания. Всичко това в момента се основава на наблюдение при изследвания върху риби, но теоретично дава големи надежди за развитието на лекарствена молекула, която да действа по този начин и да се приложи при различни форми на рак.

Имайки в предвид начина на създаване на дадено лекарство и времето необходимо за това, то едва ли ще видим подобно лекарство в близките 8 до 10 години, но дава основа за бъдещите изследвания и открития в борбата с раковите заболявания.

Tags: лечение, научете за