Съвременна интерпретация по гардероба на една легендарна първа дама

1
Добави коментар
InLife
InLife

Съвременна интерпретация по гардероба на една легендарна първа дама
28 юли 2015

Първа дама. Чий образ мигновено се появява пред очите ви? Разбира се, Жаклин Кенеди! Колкото и невероятно да звучи, тя езаемала този „пост“ само две години, но в съзнанието на милиони остава най-значимата първа дама на Съединените щати, както и символ на женственост и елегантност.

Малката Жаклин израства в добро семейство и получава своето образование в Университета Джордж Вашингтон в Пенсилвания и в Сорбоната Париж. Тя има Бакалавърска степен по френска литература, но винаги се и интересувала от  изобразително изкуство и мода. Още преди сватбата си Жаклин има изискан вкус, но получавайки титлата първа дама на страната, тя става още по-селективна в избора си на тоалети.

Джаки се превръща в икона на стила за жените през 60-те, не само в Америка, но и през океана. В момента, в който влиза в Белия дом, тя наема модния дизайнер Олег Касини, като го приканва да й създаде оригинален гардероб, който изцяло да отговоря на стила й, модните тенденции и държавния протокол. С това предизвикателство Cassini се справя блестящо, като в резултат на това, първата дама получава модерни тоалети, перфектни за всеки повод: от встъпването в длъжност на президента, доразлични работни пътувания. Стилът на Жаклин Кенеди става незабавно разпознаваем.

Нейните шапки, двуредови костюми Chanel с пола до коляното, кръглото деколте, неизменните три четвърти ръкави стават невероятно популярни по целия свят. Усещайки слабостта на първата дама, известни модни къщи също започват да създават дрехи, които съответстват на нейния вкус. Жаклин Кенеди има слабост към Balenciaga, Givenchy, Ungaro, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Valentino и Gucci. Последната модна къща дори й посвещава чанта, която се превръща в легенда – Jackie.

По отношение на аксесоарите Жаклин Кенеди няма равна на себе си: своите елегантни вечерни рокли допълва с ръкавици, често над лакътя, ежедневните си тоалети с шапки и чанти, и дори на почивка, не изневерява на шаловете Hermès и големите, тъмни очила.

Още през 60-те години, много известни ювелирни къщи й дават бижута под наем, като по този начин си правят отлична реклама, но и личната колекция на първата дама е обект на завист от много хора. Нейна отличителна черта е, разбира се, перления наниз, разработен от американския бижутер Kenneth Jay Lane. Друго бижу, което получи исторически популярност е брошката на Tiffany & Co с рубини и диаманти, проектирана от френския бижутер Schlumberger.

Любимите й бижутери – Van Cleef & Arpels създават емайлирани гривни, които стават известни под името „гривните на Джаки“, а първата дама неизменно ги носи. Любимото й украшение от тази марка, обаче, е венчалният пръстен, даден й от президента Кенеди.

Лейди Джейн Кембъл веднъж каза за нея: „Жаклин Кенеди даде на американския народ едно нещо, което винаги им липсваше – величие.“ Днес, в чест на рождения ден на тази женствена, нежна, но невероятно смела жена, ние си спомнихме за нея чрез най-емблематичните  й тоалети и осъзнавайки, че тя е легенда извън времето ви предлагаме и няколко варианта, които тази призната икона на стила би избрала и днес.

Cushnie Et Ochs, $1495
Dolce&Gabbana
Miu Miu, €1650, mytheresa.com
Miu Miu, €1650, mytheresa.com
Balenciaga, £1195, net-a-porter.com
Hermès
Valentino, £433, net-a-porter.com
Givenchy, $400, shopbop.com
Marysia, £183, net-a-porter.com
Alexander Wang, £525, net-a-porter.com
Tory Burch, farfetch.com
Chanel
Max Mara, farfetch.com
Acne Studios, £196, net-a-porter.com
Salvatore Ferragamo, $525, shopbop.com
Liska, farfetch.com
Stella McCartney, farfetch.com
L’Agent By Agent Provocateur, aizel.ru
Balenciaga, €1540, balenciaga.com
Burberry London, €1866, stylebop.com
Oscar de la Renta, $6690, modaoperandi.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в: