Мая Манолова е новият омбудсман

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Депутатът от БСП Мая Манолова бе избрана за омбудсман след таен вот в парламента. 

Другият кандидат бе досегашният заемащ длъжността Константин Пенчев.

Това е единствената длъжност в държавата, която се избира чрез тайно гласуване.

Константин Пенчев бе издигнат от Реформаторският блок за втори мандат, а Мая Манолова бе кандидатурата на левицата.

Мая Манолова е избрана със 129 гласа. За Константин Пенчев са гласували 82 депутати. Това обяви председателят на тайната комисия за избор на омбудсман Евгени Стоев.

Общо 223 са гласувалите народните представители. 12 са били невалидните бюлетини.

Изборът на Манолова беше очакван. Подкрепа за нея бяха изразили парламентарните групи на БСП, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт. Очакванията бяха и че кандидатурата ѝ ще бъде подкрепена от „Атака” и „Български демократичен център”.

В началото на пленарния ден бяха представени двамата кандидати. Корман Исмаилов представи дейността на досегашния омбудсман Пенчев: „Работа в защита на слабите, на потребителите и разбира се, широка подкрепа на неправителствения сектор, който много често страдаше и продължаваше да се бори в сблъсъка си със слабата администрация. Така че групата на РБ издигна убедено кандидатурата за втори мандат на господин Пенчев и се надяваме, че всички вие ще имате възможност да подкрепите за втори мандат господин Пенчев, така че той да има възможността да надгради, да развие това, което постигна през първия си мандат“.

Кандидатурата на Мая Манолова бе представена от лидера на БСП Михаил Миков: „Изключително е активна в отстояване на интересите на гражданите. По нейна инициатива беше създадена Комисията за работа с гражданското общество – с неправителствения сектор в днешното събрание. Смятам, че има едно изключително качество – независимост, което е изключително важно като смисъл и съдържание на институцията омбудсман, Мая Манолова достойно ще оправдае избора на Народното събрание да отстоява правата и свободите на българските граждани.“

След представянето нямаше дебати. За избран се смята кандидатът, събрал 50% плюс 1 глас от броя от участвалите във вота депутати.

Депутатите гласуваха в импровизирани секции в зала „Запад“ на парламента. Още от сряда в ранния следобед залата беше оборудвана с тъмни стаички и урна. На вратите бяха разлепени и списъците с имената на народните представители по азбучен ред, разпределени в три секции.

Всеки депутат на влизане в залата получи празен плик, в който сложи бюлетината с избраното от него име. Когато приключи тайното гласуване, деветчленната комисия, която беше избрана за провеждане на тайното гласуване за омбудсман, започна преброяване на гласовете.

Read more: http://politics.actualno.com/Maja-Manolova-e-novijat-ombudsman-news_487417.html#ixzz3hMuoaE00