10-те най-опасни летища в света

3
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Ако си падате екстремни личности, обичате да усещате как косата ви настръхва, а по гръбнака ви лазят мравки, и сте готови на какво ли не, за да си организирате вдигащо адреналина приключение, ето нещо специално за вас. Това е класация на 10-те най-опасни летища в света. Вълнението при кацане и излитане от тях всеки път е толкова голямо, че едва ли би могъл да се намери подходящ аналог за сравнение. Така че – затегнете коланите и бъдете готови за нещо повече от екстремно.

10. Toncontín International Airport, Хондурас

Хиляди метри над морското равнище, Toncontín International Airport може да се похвали с късата си пистата, чиято дължина е само 1869 м. Поради околните планини, заходът на самолетите прилича на по-скоро на игра на дама с много зиг-загообразни движения. За да изравнят самолета с пистата при кацане пък, пилотите трябва да направят в последната секунда 45-градусов завой.

9. Queenstown Airport, Нова Зеландия

Като цяло новозеландския град Куинстаун се счита за приключенската столица на света, така че не е изненада фактът, че още за “добре дошли” летището му осигурява доза чисто и неподправено вълнение. Местният еърпорт се намира в долината на Remarkables – скалиста планинска верига, която сме виждали във “Властелинът на пръстените”. На слизане на пътниците чувстват внезапен спад на височина, причинени от силни въздушни течения и рязка промяна в налягането. Многото птици около писта за излитане и кацане, както и почти постоянните лошо време и намалена видимост, също помагат за попадането на Queenstown Airport в списъка на най-екстремните летища.

8. Gustaf III Airport, Сен Бартелеми (Карибските острови)

Малко летище с къси писти – Gustaf III Airport отговаря точно като по учебник на определението за “опасно”. Неговата 640-метрова пистата започва с кръгово движение на върха на хълм и продължава с рязко и стръмно спускане. В края му се намира плажът на Сен Жан и ясно синята океанска шир. И въпреки всички знаци, които съветват плажуващите да не стоят твърде близо до зоната, където пистата за излитане и кацане се среща с пясъка, Сен Жан е изключително популярно място да събиране на слънчев загар.

7. Princess Juliana International Airport, Сейнт Мартин (Карибските острови)

Princess Juliana International Airport е едно от най-натоварените летища на Карибите. Близо до плажа Maho Beach, то дава на пилотите малко повече от 2100 метра на излитане и кацане. Именно това е и причината за изключително ниския подход на самолетите. Те са буквално над краката и главите над плажуващите и създават усещането у пътниците, че с едно протягане на ръка биха могли да се разхладят в океанската вода.

6. Sitka Rocky Gutierrez Airport, Аляска

Ако сте гледали филма “Предложението”, значи вече сте виждали Sitka Rocky Gutierrez Airport. То се намира се на малкия остров Japonski и самотната писта за излитане и кацане се почти изцяло заобиколена от вода. Непредсказуемата метеорологична обстановка пък е постоянен проблем, а по време на бурята или поривист вятър пилотите трябва да внимават за камъни и други отломки, които може да се намират върху пистата за излитане и кацане.

5. Courchevel Airport, Франция

Сгушен във френските Алпи, Courchevel Airport е едно от най-опасните летища в света. Виждали сме го във филма “Винаги ще има утре”. Пистата му е дълга 525 метра и има стръмен наклон, който забавя самолети за кацане и ги ускорява при излитане. Ако това не е достатъчно, за да ви убеди в екстремността на летището, ще добавим и факта, че то се намира на над 2000 метра надморска височина.

4. Catalina Airport (Airport in the Sky), Калифорния, САЩ

Catalina Airport определено не е за хора със слаби сърца. Наречено е “Airport in the Sky” или “Летище в небето”, заради възвишенията и отвесните скали, от които е заобиколено. Летището е известно с въздушните течения и турбулентността при подход на самолета. Неговата единствена писта за излитане и кацане се издига в средата, толкова много, че пилотите не могат да видят къде свършва. Проливните дъждове пък са причините тя да е пълна с парчета асфалт и дупки, все неща, които правят изживяването наистина екстремно.

3. LaGuardia Airport, Ню Йорк, САЩ

Нюйоркското летище LaGuardia е доста натоварено и с недостатъчно пространство. То граничи с Bowery & Flushing bays и пилотите трябва да се справят с претъпканото небе, благодарение на близките летища JFK и Newark. Точно преди кацане се налага самолетите да правят редица завои, един от които е на 180 градуса около Citi Field.

2. Tenzing-Hillary Airport (Lukla Airport), Непал

Построено на 2743 метра надморска височина в покритите със сняг Хималаи, Tenzing-Hillary Airport е вратата към връх Еверест. Късата му (457 м) писта се спуска по планината. Местните жители дори я използват като път от едната страна на града до другата, а сирена предупреждават за приближаващи самолети. Пилотите имат право на един единствен опит за кацане, тъй като теренът не позволява никакво кръжене. Още по-увлекателна е излитане. След като самолетите започват ускоряване, те нямат опция за спиране. Ако не са във въздуха преди скалата в края на пистата, те се спускат надолу в пропастта, а хората на борда се молят самолетът да има достатъчно мощност и да се справи с излитането.

1. Barra Airport, Шотландия

Barra Airport е единственото летище в света, на което има редовни полети на… плажа. Когато ветропоказателят е във въздуха, местните жители са наясно, че трябва да пазят дистанция от трите писти, които са маркирани с дървени стълбове. Често обаче високите приливи покриват тези “писти” и се налага полетите да бъдат планирани изключително внимателно. Бонусът към студените тръпки и вълненията от кацането и излитането на Barra Airport е за всички, които летят привечер. Тогава за осветяване на пистата се използват само няколко подредени едно до друго превозни средства.

Коментари

коментар(а)

Подобни: летища, опасност, самолети