10 необичайни употреби на кафето

3
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от Мис ИнГа на 27.07.2014

Достатъчна е само една глътка от сутрешното кафе и едно вдишване на неговия аромат, за да ни обземе приятно усещане и да сложи запомнящо се начало на деня. Според познавачите обаче напитката е добра не само за разсънване, но е и един полезен продукт, който можем да използваме в дома си или пък за грижи за кожата и косата. Ексфолиант за лице, съюзник в борбата срещу целулита, дезодорант за хладилник, освежител за кола… Това са само част от многобройните необичайни приложения на кафето. А добрата новина е, че в повечето случаи се използва утайката на кафето, което значи, че преди това може да се насладим на невероятния вкус и аромата на любимата ни напитка.

1. Освежител за кола

В стар чорапогащник поставете утайка от кафе и го завържете като торбичка. Поставете го в колата, за да получите приятен и свеж аромат. Кафето помага да неутрализираме миризмата от цигари, ако пушите в колата. Служи като естествен начин да неутрализирате неприятните миризми.

2. Нежно почистване на тенджери, тигани и барбекю

Кафето може да ви послужи и за по-лесно почистване на кухненската посуда, без да повредите повърхностите.

3. Заличаване на драскотини по дървените мебели

Смесете инстантно кафе с малко гореща вода. Със сместа изтъркайте драскотините по дървените мебели. Повторете процедурата, ако е необходимо. Това е особено ефективно, ако става въпрос за тъмно дърво.

4. „Плашило“ за котки във вашата градина

Смесете утайка от кафе с настъргана кора от портокал и разпръснете готовата смес в градината. Така котките няма да помислят да се възползват от вашата градина като тоалетна.

5. Средство срещу нападение от мравки

Поставете утайка от кафе на местата, където излизат мравки. Те веднага ще избягат на друго място. Кафето може да ви послужи и за средство за борба с охлюви.

6. Отстранява миризмите от хладилника или микровълновата фурна

Понякога се случва хладилникът да поеме миризмите от различните продукти и ястия, които съхраняваме в него, а острата миризма в никакъв случай не е приятна за носа. Още по-лошо е, когато пресните храни попият неприятната миризма. За да намалите неприятните аромати, поставете в малка пластмасова кутия или в спопче от чорапогащник мляно кафе и я оставете в хладилника. Ако почувствате пък, че микровълновата фурна е придобила неприятна миризма, поставете в нея чаша с 3-4 лъжички кафе, допълнете я с вода и загрейте кафето в микровълновата фурна за 5 минути.

7. Блестяща коса за брюнетките

Сварете кафе, оставете го да изстине, прецедете го и с течността облейте косата си след измиване с шампоан. След това изплакнете с хладка вода. Кафето доказано увеличава блясъка на косата. Но ако сте блондинка, не използвайте този трик, защото кафето може да унищожи цвета на косата ви.

8. Пилинг за премахване на мъртвите клетки от кожата на лицето

Смесете утайка от кафе с малко зехтин и с кръгови движения разтъркайте нежно по лицето. Измийте с хладка вода и гел за лице. Кожата ви ще стане по-чиста и ще придобие здравословен блясък.

9. Маска за подхранване на кожата

Смесете 1/4 чаша мляно кафе с белтък от яйце. Нанесете сместа върху лицето и оставете да подейства за 10-15 минути (докато изсъхне). Измийте с топла вода.

10. Отличен „съюзник“ в борбата с целулита

Събирайте си утайка от кафе и в края на деня, преди да вземете душ, го смесете с малко зехтин. С кръгови движения нанесете по бедрата и дупето, а след това навийте около тези места домакинско фолио. Оставете кафето да подейства 20-30 минути, а след това може да се изкъпете. Ще забележите, че кожата ви е много по-нежна и мека, а с течение на времето видимо ще намалите целулита.

Коментари

коментар(а)

Подобни: дом, здраве, кафе, полезно