Плажа на Марица в Пловдив

1
Добави коментар
ipprokopiev
ipprokopiev

Плажа на Марица в Пловдив

На 2 август от 18.00часа между Пешегодния мост и моста на Панаира (бул. Марица 104), ще се състои официалното откриване на Плажът на Марица. Проектът One Architecture Week – Плажът на Марица стартира с плажно парти. За музикалното оформление на откриването ще се грижи Dj Gudel.

Посетителите на реката ще могат да се възползват от бар, плаж с три басейна, а от септември и отворена сцена на която ще се провеждат различни музикални събития, ще се прожектират филми и други.

Проектът „Плажът на Марица“ представлява намеса в градска среда и има за цел, да възобнови забравена пловдивска традиция – крайречните бани.

Първите пловдивски крайречни бани отварят врати още през далечната 1882 година, в десетилетията след това още няколко плажа на различни места край реката отварят врати и те стават предпочитано място за отдих на пловдивчани. За период от около 50 години да отидеш на плаж край Марица е било въплащение на думата „густо“. След 70-те обаче интересът към плажовете край реката значително намалява.

Повече от 100 години по-късно екипът и партньорите на Архитектурната седмица възраждат забравената традиция. Конструкцията на плажа е временна и ще бъде премахната след краят на фестивала (30 септември). Амбиция на организаторите е „Плажът на Марица“ да се повтаря всяко следващо лято.

Коментари