Кои са най-опасните за християни държави по света

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Къде християните са подложени на най-големи гонения

Една от основните причини за насилие по света са религиите и хората, които ги разбират погрешно. От векове насам фактът, че някой нарича божеството, в което вярва, по различен начин, е причина за убийствата на милиони души от всички религии. 

Така например доминиращата по света религия – християнството е трън в очите на много нехристиянски държави, където християните са подложени на тормоз, а понякога и на сериозни преследвания. Британският в. „Гардиън“ направи списък на 25-те страни, в които християните са най-застрашени.

На първо място тук излиза Северна Корея. Според вестника, около 300 хил. души от 25,2-милионното население на тоталитарната държава изповядват християнство. Това е близо 1,2% от населението, което заради враждебното отношение на властта към всички религии по принцип, често е подлагано на преследване, като много вярващи са вкарани в затворите, подложени на изтезания.

Виж още: „Индипендънт“: Светът става все по-малко спокоен

На второ място се класира Сомалия, където едва няколкостотин жители от цялото население от 11,2 млн. души са християни. Възможно е и те да станат по-малко, след като ислямистката групировка „Аш Шабав“ обяви, че иска да прочисти напълно страната от християнското присъствие. Всички заподозрените в принадлежност към християнството се убиват на място. 

На трето място заема Ирак, където християните са по-малко от 1% от 36-милионното население. Сега те са около 300 000, като до свалянето на Саддам Хюсейн и началото на въоръжения конфликт бяха значително повече. Тук трябва да се спомене и Ислямската държава, която контролира голяма част от територията на страната, като честа практика на джихадистите е насилствено принуждава християните и представители на другите религиозни малцинства да приемат исляма или ги убиват публично.

Виж още: Ислямска държава: Ще взривим Белия дом, Биг Бен и Айфеловата кула

Класацията допълват Сирия, Афганистан, Судан, Иран, Пакистан, Еритрея, Нигерия, Малдивски о-ви, Саудитска Арабия, Либия, Йемен, Узбекистан, Виетнам, ЦАР, Катар, Кения, Туркменистан, Индия, Етиопия, Египет, Джибути и Мианмар.

Източник: „Гардиън“